Allseas odustao od polaganja cijevi projekta Sjeverni tok 2

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2019. u 22:00
Brod kompanije Allseas polaže cijev plinovoda/Reuters

Po mišljenju eksperata, ruski Gazprom bi mogao sam završiti radove na plinovodu čiju su gradnju već odobrile Njemačka, Finska i Švedska.

Švicarski Allseas ne planira nastaviti gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, a brodovi za polaganje cijevi bit će preusmjereni na drugi posao,  priopćeno je iz te kompanije.

Predsjednik SAD Donald Trump je 20. prosinca potpisao vojni budžet za 2020. u iznosu od 738 milijardi dolara, koji uključuje i sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2 i vojnu pomoc? Ukrajini.

Medvedev nudi alternativu 
Kompanija Allseas je odmah nakon toga obustavila rad. Međutim, po mišljenju eksperata, Gazprom bi mogao završiti radove na plinovodu uz pomoć brodova Fortuna i  Akademik Čerski. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je rekao da postoje alternativne opcije za završetak izgradnje Sjevernog toka 2.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tvrdi da će plinovod biti pušten u rad 2020. i da Rusija ima neophodne resurse da bi to ostvarila. Ranije je Bloomberg priopćio  da je Allseas povukao iz Baltičkog mora brodove koji su se bavili izgradnjom Sjevernog toka 2. 

Projekt Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dva kraka plinovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Njemačke. Novi plinovod trebao bi biti izgrađen pored Sjevernog toka, a dozvolu za izgradnju vec? su dale Njemačka, Finska i Švedska, dok se čeka na suglasnost Danske.

Instrument utjecaja 
Pored SAD i Ukrajine, protiv realizacije plinovoda se zalažu i Latvija, Litva i Poljska,  koje smatraju da je riječ o političkom projektu. Moskva je više puta pozvala da se ovaj plinovod ne promatra kao instrument njenog utjecaja, već isključivo kao ekonomski projekt.

Berlin projekt Sjeverni tok 2 smatra komercijalnim, ali istovremeno povezuje njegovu realizaciju s očuvanjem tranzita ruskog plina preko Ukrajine. Moskva je više puta izjavljivala da izgradnja tog plinovoda ne podrazumijeva prekid tranzita ruskog plina preko Ukrajine u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close