‘Aljasci je mogao prodati led, ali Venezuelu je doveo do kolapsa’

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2013. u 13:18
Epa

Počelo se pokazivati kako situacija u toj naftom bogatoj južnoameričkoj zemlji baš i nije takva kakvom je prikazuju tamošnji službeni mediji.

U Venezueli traje pomalo 'fanatična žalost' za preminulim Hugom Chavezom, a vladajuća garnitura vođena njegovim nasljednikom Nicolasom Madurom najavljuje da će tijelo preminulog državnika biti balzamirano i izloženo u Muzeju revolucije. No počelo se pokazivati kako situacija u toj naftom bogatoj južnoameričkoj zemlji baš i nije takva kakvom je prikazuju tamošnji službeni mediji, piše Večernji list.

'Upravo zbog situacije koja je nastala otkad je Chavez na vlasti dio posla preselio sam u Zagreb', ispričao je Josip Hrgetić, vlasnik kongresnih dvorana Forum Zagreb, koji je prije godinu i pol došao iz Venezuele. Ističe kako Venezuela danas, nakon 14 godina Chavezove vlasti, više nije ona zemlja u kojoj je rođen, zemlja otprije desetljeća i pol. 'Ekonomska i socijalna situacija vrlo je teška. Iako zemlja ima goleme prihode od nafte, gospodarstvo je gotovo u kolapsu. Kad je Chavez došao na vlast, vanjski dug Venezuele bio je 27 milijardi dolara, a danas iznosi oko 147 milijardi. Istovremeno, cijena barela nafte koji Venezuela prodaje na svjetskom tržištu porasla je petnaestak puta i veliko je pitanje gdje je završio sav taj novac koji je ulazio u zemlju', kazao je Hrgetić za Večernji list.

U vrijeme Chavezove vladavine, uz ekonomsku, znatno se pogoršala i sigurnosna situacija. Samo tijekom prošle godine u zemlji je ubijena 21.000 ljudi, većinom na područjima koja kontroliraju bande i narkokarteli. No unatoč svemu tome, velik dio Venezuelanaca jednostavno voli Chaveza. Ključ je u tome što je Hugo Chavez bio odličan govornik. 'On je po tom pitanju bio fantastičan, mogao je otići na Aljasku i ondje ljude uvjeriti da im treba prodati led. Ipak, njegovi nasljednici nemaju karizmu kakvu je on imao niti su govornici poput njega, pa vjerujem da će se situacija početi polako mijenjati', zaključuje Hrgetić.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje

Komentari (1)
Pogledajte sve

Premda ne poznam stanje u Venezueli, vjerujem da Chavez nije radio najbolje što je mogao. On nije promjenio društveno uređenje. On je samo pokušao usmjeriti dio kolača bogatih na siromašne. A to na kraju neće završiti dobro.

New Report

Close