Airbnb-u prijeti kazna europskih regulatora

Autor: Tomislav Pili , 17. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Globalna platforma za najam turističkog smještaja dovodi u zabludu korisnike, smatra Bruxelles

Europska komisija (EK) objavila je da globalna internetska platforma za najam turističkog smještaja Airbnb ne posluje u skladu s europskom regulativom i dala mu rok do kraja kolovoza da ispravi nedostatke. Kako je novinarima istaknula Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe i zaštitu potrošača, u slučaju da Airbnb ne uskladi svoje poslovanje do navedenog roka, suočit će se s koordiniranom akcijom nacionalnih regulatora širom Europe. Jourová je naglasila kako se odluka Komisije temelji na približno 6000 pritužbi na poslovanje Airbnb-a koje su samo prošle godine pristigle u Bruxelles. No, to je tek “vrh ledenog brijega”, dodala je povjerenica.

Na leđima korisnika

Glavna zamjerka EK-a je Airbnb-ov način prikazivanja cijene najma. Komisija smatra da kompanija iz Silicijske doline dovodi u zabludu korisnike jer u prikazanoj cijeni nisu uključene sve naknade i troškovi, poput troškova čišćenja, a koje se na kraju “svale na leđa” (odnosno novčanik) korisnika. Nadalje, na stranici nije jasno naznačeno da li smještaj iznajmljuje privatni iznajmljivač kojemu je to dodatni izvor prihoda ili iznajmljivač, odnosno tvrtka koji se time profesionalno bavi, tvrdi europski regulator. Iako se na prvi pogled radi o nevažnom propustu, iz Bruxellesa poručuju kako je to pitanje važno jer razina prava potrošača te sanitarni i sigurnosni zahtjevi objekta proizlaze iz pravnog statusa iznajmljivača.

Ozbiljno shvatili poruku

Prema mišljenju EK-a, Airbnb-ovi uvjeti korištenja su također nejasni. “Popularnost ne može biti izlika za nepoštivanje europske regulative zaštite potrošača. Oni moraju lako razumjeti za što i koliko plaćaju i imati pošten tretman u slučaju otkazivanja od strane iznajmljivača. Očekujem da Airbnb slijedi ta pravila”, istaknula je Věra Jourová. Iz američke kompanije koja je lani na 2,6 milijardi dolara prihoda ubrala 93 milijuna dolara dobiti poručili su kako ozbiljno shvaćaju odluku Bruxellesa. “Korisnici su upoznati sa svim davanjima prije potvrđivanja najma”, poručio je glasnogovornik Airbnb-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close