Manje radnih mjesta i niže plaće: AI će utjecati na 60 posto radnih mjesta u razvijenim zemljama

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2024. u 09:03
foto: unsplash

Utjecaj AI-a će za otprilike polovinu zaposlenih vjerojatno biti pozitivan i očitovat će se u poboljšanoj produktivnosti.

Umjetna inteligencija (AI) mogla bi utjecati na oko 60 posto radnih mjesta u razvijenim gospodarstvima, pokazalo je istraživanje Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Utjecaj AI-a će za otprilike polovinu zaposlenih vjerojatno biti pozitivan i očitovat će se u poboljšanoj produktivnosti, izračunao je MMF u studiji objavljenoj u nedjelju. No, drugoj polovini bi umjetna inteligencija mogla bi preuzeti zadatke koje trenutno obavljaju ljudi, što bi moglo značiti manje dostupnih poslova i niže plaće, upozoravaju iz Fonda.

Jedna od posljedica moglo bi biti i moguće produbljivanje nejednakosti budući da bi radnici koji će se uspješno nositi s promjenama mogli dobiti veće plaće. Razlikovni faktor mogle bi biti i kvalifikacije budući da visokokvalificirani radnici imaju veće šanse za rad na poslovima na koje će umjetna inteligencija pozitivno utjecati. U zemljama s niskim dohotkom umjetna inteligencija mogla bi, po MMF-u, promijeniti 26 posto poslova, a u zemljama u razvoju oko 40 posto.

Autori izvješća ipak se ograđuju naglašavajući da se njihove prognoze temelje na matematičkim modelima i da je neke čimbenike teško predvidjeti, poput mogućeg razvoja novih sektora i brzine širenja umjetne inteligencije.

Uz neizvjesne geopolitičke izglede i efekte rastućih troškova financiranja na globalni rast, disruptivni utjecaj umjetne inteligencije jedna je od glavnih tema razgovora na Svjetskom ekonomskom forumu koji je u ponedjeljak počeo u Davosu.

Čak 94 posto anketiranih čelnika očekuje da će AI značajno povećati produktivnost u gospodarstvima s visokim dohotkom u sljedećih pet godina, samo 53 posto isto predviđa za gospodarstva s niskim dohotkom.

Komentirajte prvi

New Report

Close