Ahold i Delhaize dogovorili spajanje

Autor: Tomislav Pili , 25. lipanj 2015. u 22:00
Šef Aholda Dick Boer imat će vodeću poziciju u novoj kompaniji, dok je prvi čovjek Delhaizea Frans Muller postao zamjenik direktora/REUTERS

Predviđeno je da dioničari Delhaizea za svaku dionicu dobiju 4,75 dionica Aholda.

Nizozemski lanac supermarketa Ahold i belgijski konkurent Delhaize sklopili su dogovor o spajanju ukupno vrijednom 25 milijardi eura kojim je stvoren vrlo moćan igrač na europskom i američkom tržištu.

Nizozemski trgovac imat će 61 posto udjela u novoj kompaniji čija će godišnja prodaja dosezati preko 54 milijarde eura iz 6500 trgovina širom svijeta, od čega je više od 2000 u SAD-u. Ostatak trgovina nalazi se u zemljama Beneluksa te istočnoj Europi. Što se tiče američkog tržišta, četiri popularna trgovačka lanca na istočnoj obali – Stop&Shop, Giant, Food Lion i Hannaford – sada će doći pod jednu, krovnu kompaniju. Sporazumom je predviđeno da Ahold dioničarima Delhaizea za svaku dionicu ustupi 4,75 svojih dionica čime je belgijski trgovac vrednovan na 9,3 milijarde eura.

 

6500trgovina

kontrolirat će širom svijeta nova kompanija

Prije nego što spajanje bude finalizirano sljedeće godine, Aholdovi dioničari dobit će povrat milijardu eura. Novi trgovački div bit će najveći europski trgovac po tržišnoj kapitalizaciji, ispred britanskog Tesca i francuskog Carrefoura. Inače, i nizozemski i belgijski trgovac dominiraju na svojim matičnim tržištima, ali dobar dio prihoda ostvaruju i na američkom tržištu. Aholdu gotovo dvije trećine prodajnih prihoda dolazi "preko bare", kao i Delhaizeu, najvećem belgijskom trgovačkom lancu. Zajedno drže pet posto američkog tržišta, iza Wal Marta, Krogera i nedavno spojenog Albertsons/Safewaya. Po objavi sporazuma šef Delhaizea Frans Muller izjavio je kako su uvjeti spajanja "fer priznanje za obje kompanije".

Inače, Muller će biti drugi čovjek nove kompanije dok je vodeća pozicija pripala izvršnom direktoru Aholda, Dicku Boeru. On je naglasio kako ne očekuje probleme s regulatornim odobrenjem ovog spajanja jer su "komplementarni na većini zajedničkih tržišta". Izvori Financial Timesa upućeni u dogovor tvrde kako je ipak predviđeno da se dio američkih trgovina proda kako bi se sa sigurnošću moglo računati na odobrenje antimonopolskog regulatora. Otkako su se početkom svibnja pojavili prvi medijski napisi o razgovorima ove dvije kompanije, Aholdova dionica ojačala je 10, a Delhaizeova više od 20 posto.

 

54mlrd.

eura iznosit će godišnji promet nizozemsko-belgijskog diva

No, po objavi dogovora nizozemski trgovac pretrpio je pad od četiri posto, a belgijski od gotovo osam posto. Pad na burzi možda se može pripisati skepsi dijela analitičara u vezi ovog posla. Tako su analitičari Jefferiesa napisali kako su i dalje ne vjeruju previše koliko sinergijski učinci mogu imati pozitivnog utjecaja na dobit. Posebno ih brine Aholdova sposobnost da obrani operativnu izvedbu na američkom tržištu nakon finaliziranja transakcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close