Afera s ‘ruskim potpisom’ uvukla Facebook u teške nevolje

Autor: Tomislav Pili , 21. ožujak 2018. u 07:53
Kompaniji prijeti kazna od 40.000 dolara po korisniku/REUTERS

Istragu kako su podaci o 50 milijuna korisnika završili u Trumpovoj kampanji najavili regulatori u Velikoj Britaniji, Europi i Americi.

Najave regulatora s obje strane Atlantika da će otvoriti istragu te potonuće na burzi koje je odnijelo 37 milijardi dolara vrijednosti kompanije sručili su se na Facebook zbog afere sa zloupotrebom podataka o korisnicima.

Cijena dionice najveće društvene mreže potonula je u ponedjeljak sedam posto na 172 dolara nakon što su se američki mediji raspisali o korištenju podataka u Trumpovoj predizbornoj kampanji. 

U problemu su
"Facebook je u problemu. Mislim da će biti meta vrlo ozbiljne istrage", tvrdi David Vladeck, nekadašnji direktor američke Savezne trgovinske komisije (FTC) koja je nadzirala Facebookovu nagodbu iz 2011. oko korisničkih podataka. Ako se utvrdi da je Facebook prekršio odredbe iz te nagodbe, mogao bi se suočiti s kaznom od 40.000 dolara po korisniku. FTC nije želio komentirati koji su mu sljedeći potezi. Američki analitičari očekuju da će istragu otvoriti i financijski regulator, Komisija za burze i vrijednosnice, s obzirom da je kompanija trebala na burzi izvijestiti o zloupotrebi podataka. S naše strane Atlantika također nema dobrih vijesti za kompaniju Marka Zuckerberga. Europska je komisija najavila istragu tog slučaja. "Zloupotreba u političke svrhe osobnih podataka koji pripadaju Facebookovim korisnicima – ako bude potvrđeno – nije prihvatljivo", navela je Komisija u priopćenju. Prema navodima medija, europska povjerenica za zaštitu podataka Věra Jourová o aferi Cambridge Analytica razgovarat će ovaj tjedan u Washingtonu s ministrom trgovine Wilburom Rossom.

Rus dao podatke
Prema navodima Reutersa, britanski regulator za zaštitu osobnih podataka zatražio je sudski nalog za pretres ureda Cambridge Analytice, londonske tvrtke koja je izvor najnovijih Facebookovih problema. Regulatore zanima kako je tvrtka došla do podataka o 50 milijuna korisnika. Kako tvrdi zviždač Christopher Wylie, Kanađanin koji je donedavno radio u toj tvrtki, podaci su došli od ruskog znanstvenika s britanskom adresom Aleksandra Kogina. Taj profesor na državnom sveučilištu u Sankt Petersburgu prikupio je podatke o korisnicima koji su bili plaćeni za testove osobnosti. No, ti se podaci mogu koristiti isključivo u znanstvene svrhe. Wylie tvrdi da je Cambridge Analytica iskoristila te podatke kako bi izgradila moćan marketinški alat za predviđanje izbornih rezultata i utjecanje na njih. Tvrtka pak tvrdi da nije koristila podatke te ih je odmah  izbrisala. 

Tko je Cambridge Analytica?

Mijenja stavove javnosti s milijunima Trumpova simpatizera
Londonska tvrtka Cambridge Analytica osnovana je 2013. godine kao dio SCL Groupa, a nudi usluge političkim strankama i tvrtkama koje žele "promijeniti ponašanje javnosti". Tvrtka je u mogućnosti analizirati velike količine podataka o potrošačima, odnosno korisnicima i kombinirati ih s načelima bihevioralne znanosti kako bi identificirali korisnike koje stranke i kompanije mogu ciljati marketinškim materijalima. Tvrtku vodi 42-godišnji Alexander Nix. Cambridge Analytica surađivala je s tri kandidata na američkim predsjedničkim izborima 2016. godine, uključujući i Donalda Trumpa. U tom se kontekstu pojavljuje Robert Mercer, američki financijaš i milijarder koji je jedan od ključnih donatora Trumpove kampanje. Mercer je Cambridge Analytici uplatio 15 milijuna dolara. Podaci o 50 milijuna Facebookovih korisnika tvrtka je dobila od ruskog profesora Aleksandra Kogina koji ih je prikupio u znanstvene svrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close