Aeroklub optužio Grad za otimanje zemljišta

Autor: Poslovni dnevnik , 21. studeni 2019. u 15:13
U Kikindi je jedini aerodrom u sjevernom Banatu

Spor oko toga tko ima pravo davati aerodromsko zemljište u zakup mogao bi dovesti do gašenja banatskog aerodroma.

Aeroklub Kikinda uzbunio je javnost navodeći da je Grad Kikinda protuzakonitim prisvajanjem zemljišta ugrozio njihov opstanak, kao i jedinog aerodroma u sjevernom Banatu.

U Gradu optužbe odbacuju uz komentar da aerodromska pista nije i neće biti predmet zakupa, a da je aeroklub do sada nelegalno zarađivao davanjem zemljišta u zakup, javlja TV N1. "To je aerodrom, pista, prostor gdje se zrakoplov pripremu za polijetanje", objašnjava Marko Pročikević, zamjenik predsjednika Aerokluba Kikinda. On objašnjava da se više od 40 godina aeroklub u katastru vodio kao vlasnik 25 hektara zemlje u društvenom vlasništvu.

Dio koji ne koristi za letenje davao je u zakup poljoprivrednicima za oko 350.000 dinara (oko 3000 eura) godišnje, čime su do sada financirali komunalne troškove i održavanje aerodroma. "Nas nitko ne financira, mi se sami financiramo od tih sredstava i od članarina članova Aerokluba Kikinda", dodaje Pročikević. "Može se provjeriti kolikim je iznosom Grad u proteklih pet godina pomogao rad Aerokluba, a to je daleko manje od 3,5 mil. dinara, koje navodi član Gradskog vijeća", kaže Pročikević.

No od rujna prošle godine njihovo ime izbrisano je iz katastra, a kao vlasnik zemlje upisuje se Grad, koji je sada sporne parcele oglasio na javnoj dražbi. Budući da je Aeroklub uložio već drugu žalbu Republičkom geodetskom zavodu, te da je šest mjeseci taj predmet u postupku, navode da trenutno nitko nema pravo raspolagati zemljom, te da je Grad nema pravo davati u zakup. 

"Mi ćemo biti partneri aeroklubu u svim drugim prilikama, kao i do sada, ali to da ćemo mi pokrivati neke nelegalne radnje od strane pojedinaca u aeroklubu, to ne želimo biti", kaže Imre Kabok, član Gradskog vijeća Kikinde. Nelegalnim smatraju to što je Aeroklub do sada zemljište davao u zakup i od toga zarađivao. Sporne parcele su, kaže Kabok, državne i država je ta koja ih stavlja u godišnji program za izdavanje. Dodaje da se status aerodromske piste, odnosno oko pet hektara površine aerodroma, neće mijenjati. "Čitajući godišnji program i objavu dražbe, to se zemljište nigdje ne spominje s vezi sa zakupom", dodao je Kabok. 

Komentirajte prvi

New Report

Close