Aco Đukanović obogatio se uz pomoć brata premijera

Autor: Poslovni.hr , 06. siječanj 2016. u 22:01
Aco Đukanović također je vlasnik Prve banke, Foto: PD

Privatna tvrtka RZUP dobila je brojne poslove s državom i općinama.

Republički Zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), privatna tvrtka Ace Đukanovića, brata crnogorskog premijera Mile Đukanovića, dobila je milijune eura iz državnog proračuna za izradu planskih dokumenata i nadzora projekata. Ponude RZUP-a proglašene su najboljima na više od 60 natječaja u posljednjih pet godina, pokazuju podaci Centra za istraživačko novinarstvo (CIN-CG).
Državni i općinski dužnoscni su od 2011. do danas, s predstavnicima Đukanovićeve tvrtke potpisali ugovore vrijedne najmanje četiri milijuna eura.

Obiteljski poslovi

Samo na portalu javnih nabavki novinari CIN-a pronašli su 57 ugovora sa RZUP-om, vrijednih ukupno 1,692.338 eura, a svi su ti ugovori potpisani od 2012. do danas, što znači da Đukanovićeva prosječno dobiva jedan ugovor mjesečno. Ipak, RZUP je najviše poslovao s Direkcijom javnih radova Ministarstva održivog razvoja i turizma. Pronađeno je 16 ugovora te direkcije i RZUP-a, potpisanih u posljednje četiri godine, a njihova ukupna vrijednost je oko 330.000 eura. U istom razdoblju tvrtka Aca Đukanovića potpisala je 15 ugovora s Agencijom za izgradnju i razvoj Podgorice.

Među klijentima RZUP-u godinama se nalaze općine Bijelo Polje, Ulcinj, Bar, Tivat, Cetinje i druge. Na državne natječaje Đukanovićeva tvrtka često se javljala i s partnerskim kompanijama, najčšće iz Podgorice, kao što su Ing invest Danilovgrad, Geoprojekt, Alatel, Hidrofokus, Geo sistem, Pop projekat, MI, S&T sistem. Međutim, u poslove je uključena i premijerova obitelj, tako se na natječajima posljednjih godina kao partner tvrtke Aca Đukanovića pojavljivala tvrtka BB Solar u vlasništvu premijerovog sina Blaža Đukanovića.

Među poslovima koji su bili povjereni RZUP-u u općinama bile su izrade projekata za objekat Doma mladih Gorštak, pješačke staze u Rožajama, biciklističke staze u Podgorici, rekonstrukcije ceste u gradskoj općini Golubovci, Ulice Nemanjića u Mojkovcu, obavljanje stalnog stručnog nadzora na izgradnji Dnevnog centra za posebnim potrebama u Rožajama i drugo.

Najunosniji ugovor tvrtke Ace Đukanovića bio je izrada Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore, vrijedan 1,395.777 eura, međutim, taj posao nije naveden na portalu portalu javnih nabavi. Na portalu nema ni podataka o ugovoru za izradu Prostornog plana posebne namjene (PPPN) Nacionalnog parka Lovćen, vrijednog 275.000 eura, a skriveni su i ugovori RZUP-a za državne studije lokacije Virpazar, Kamenovo, Sektor 34, Valdanos. Na te natječaje RZUP se, prema podacima CIN-CG, javila ssama i dobila je ugovore vrijedne ukupno 271.777 eura.

Zarađuju i na Solani?

RZUP u sklopu Posebnog plana posebne namjene (PPPN) za obalno područje izrađuje i projektnu dokumentaciju za lokaciju ulcinjske Solane Bajo Sekulić, gdje ucrtavaju i turistički spa i welnes centar, unatoč upozorenjima domaće i inozemne stručne javnosti da se to područje ne bi smjelo urbanizirati, jer bi trebalopostati zaštićena zona, kao jedno od najvrednijih europskih pričjih staništa.
Crnogorski Savjet za privatizaciju, na čijem je čelu premijer Milo Đukanović, uskoro bi trebao odlučiti je li je tvrtka Eurofond Veselina Barovića prilikom privatizacije Solane platila pravednu naknadu i za 14 milijuna četvornih metara zemljišta koje je sada postalo državno.

Premijer se u tom slučaju gotovo sigurno nalazi u sukobu interesa i poziciji da omogući svom bratu Acu Đukanoviću milijunski prihod, pišu Vijesti.
Ako Savjet za privatizaciju donese odluku da je nadoknada za zemljište primjereno plaćena, Solana – Eurofonda će biti upisana kao vlasnik vrijednog zemljišta.
Prije nekoliko godina na tu državnu zemlju, koju koristi Solana, upisivane su hipoteke zbog uzimanja kredita. Tako su sada u katastru aktivne hipoteke CKB i Prve banke, čiji je većinski vlasnik Aco Đukanović. Ukoliko Eurofond u dogledno vrijeme ne bude uredno vratio kredite, bit će aktivirane hipoteke i novi vlasnik zasad još državnog zemljišta mogla bi da postane upravo Prva banka.
Međutim, Đukanovići još jednim mogućim sukobom interesa, preko lokacije Buljarica, mogu zaraditi milijune eura.

Na tom dijelu crnogorske obale RZUP izrađuje plansku dokumentaciju, Ana Đukanović, premijerova sestra, pojavljuje kao zastupnik investitora, katarske kompanije Construction Development Company International (CDCI), a premijer Đukanović potpisuje prijedlog zakona o izvlaštenju, koji bi omogućio oduzimanje zemljišta privatnim vlasnicima za taj posao, što bi se na kraju moglo isplatiti obitelji Đukanović.

U sklopu Prostornog plana posebne namjene (PPPN) za obalno područje Crne Gore, RZUP radi i kontroverzne lokacije Kraljičina plaža, Miločer, Mamula, oko kojih su se donedvno u Skupštini Crne Gore vodile velike bitke. Pobornici gradnje u tim očuvanim područjima od posebne važnosti za Crnu Goru, predvođeni premijerom Đukanovićem, odnijeli su posljednjih dana prošle godine pobjedu, kada je u Skupštini zahvaljujući glasovima Pozitivne Crne Gore prošao zakon u korist investitora na Mamuli i Kraljičinoj plaži. Uzalud su bila upozorenja i stav opozicije i SDP-a da te lokacije treba sačuvati. pd

Komentari (3)
Pogledajte sve

@Moller – ha, ha, ha…. Vrhunski!

brat Krešo je toliko nesposoban, da čak ni uz pomoć brata to nije uspio

Svaka slučajnost sa porodicom Muljanović je namjerna!

New Report

Close