AbbVie i Gilead nastavljaju rat cijenama u Europi

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2015. u 13:43
Tržište će vrijediti 19 mlrd. dolara

Novi lijek za hepatitis C.

Cjenovni rat farmaceutskih kompanija Gilead i AbbVie seli se s američkog na europski kontinent nakon što je AbbVie dobio odobrenje za prodaju svog lijeka protiv hepatitisa C.

Odobrenjem europskog regulatora od petka američki AbbVie ulazi na jedno od najbrže rastućih segmenata farmaceutskog tržišta. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Europi je 15 milijuna ljudi oboljelo od hepatitisa C, bolesti koja u 30 posto slučajeva dovodi do, po život opasne, ciroze jetre. AbbVie je prošlog mjeseca u Americi lansirao svoj lijek koji košta 83.319 dolara za tromjesečnu dozu. To je nešto niža cijena od Gileadovog lijeka Sovaldi, ali i značajno jeftinije od novog lijeka Harvonia.

Procjene govore da će europsko tržište lijekova protiv te zarazne bolesti do sljedeće godine vrijediti 19,2 milijarde dolara, nasuprot tri milijarde dolara iz 2013. godine. K tome, pet europskih tržišta – Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska i Velika Britanija – prije dvije godine "progutale" su 872 milijuna dolara vrijednosti lijekova. Analitičari smatraju da će konkurencija tih dvaju kompanija na europskom tržištu dovesti do daljnjeg pada cijena lijekova uslijed većeg volumena prodaje.

Komentirajte prvi

New Report

Close