Banku prodali američkom fondu za 444 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 23. lipanj 2019. u 10:49
Dovršena privatizacija treće najveće slovenske banke s udjelom od 9,6 posto

Investicijski fond Apollo za preuzimanje je obećao bolje uvjete od mađarskog OTP-a koji je također bio u najužem izboru za novog vlasnika.

NO Slovenskog državnog holdinga (SDH) objavio je da je najpovoljniju obvezujuću ponudu za kupnju 100% dionica Abanke dala Nova kreditna banka Maribor (NKBM) odnosno njen vlasnik, američki investicijski fond Apollo.

Dobili ukupno 512 mil. eura
Prema neslužbenim informacijama koje prenose slovenski mediji, SDH se odlučio prihvatiti ponudu Nove KBM-a odnosno fonda Apollo jer je za preuzimanje treće najveće banke u Sloveniji ponudio bolje uvjete, iako je njegova ponuda bila otprilike u visini ponude mađarske OTP banke koja je također bila u najužem izboru.

 

66,7 mil.

eura dividende od Abanke dobila je ove godine slovenska država

Prema neslužbenim informacijama Financa, nakon dobivanja svih dozvola, za Abanku fond Apollo će platiti 444 milijuna eura neto. Zajedno sa 66,7 milijuna eura dividende koju je slovenska država dobila sredinom svibnja država je ove godine iz Abanke dobila 512 milijuna eura. 

Slovenija ispunila obveze
Nerevidirana knjigovodstvena vrijednost dionice Abanke na kraju ožujka iznosila je 39,92 eura. Ukupna knjigovodstvena vrijednost cijele banke prema tome je bila oko 602,8 milijuna eura.  Najveća je knjigovodstvena vrijednost Abanke bila na kraju prvog tromjesečja 2017. godine, kada je bilo najpovoljnije vrijeme za prodaju banaka, pišu Finance.

 

602,8 mil.

eura bila je knjigovodstvena vrijednost banke u ožujku

Vlada Marjana Šareca izrazila je zadovoljstvo što je dovršena privatizacija Abanke, ali i NLB banke kao najveće banke u državi, čime je Slovenija ispunila obveze koje je dala Europskoj komisiji, a riječ je o privatizaciji državnih banaka kojima je 2013. godine dala proračunska sredstva za sanaciju i izvlačenje iz krize zbog loših kreditnih plasmana.  U prvom tromjesečju ove godine Abanka je ostvarila 18,6 milijuna eura čiste dobiti, što je 27% manje nego u istom razdoblju prošle godine. Udio Abanke na slovenskom bankarskom tržištu, mjeren veličinom bilančne svote (3,8 milijarde eura) iznosio je 9,6%. 

Država ima 25%

Prodano 10% dionica NLB-a
SDH je objavio da je u ime države prodao 10% dionica Nove ljubljanske banke (NLB) institucionalnim ulagačima, za ukupno 109,5 mil. eura. Time je završena privatizacija najveće slovenske banke, u skladu s obvezama Slovenije koja je pristala privatizirati najveće banke u državnom vlasništvu. Nakon lanjske prodaje 65% dionica NLB-a i sadašnje prodaje, u vlasništvu države kao najvećeg vlasnika, ostaje udio od 25% plus jedne dionice.

Komentirajte prvi

New Report

Close