U domovini vina pivopije strahuju od poreza

Autor: The New York Times , 10. prosinac 2012. u 20:15
Poveća li se porez malo pivo će u Francuskoj poskupjeti između 6 i 60 centi; Pivopije u Chez Prune u Parizu

Lobisti se boje da će pasti potrošnja, a time i proizvodnja.

Simon Thillou o svojoj gostionici La Cave a Bulles razmišlja kao o mjestu posvećenom isključivo pivu, okupljalištu njegovih ljubitelja na kojemu mogu kušati nove vrste i raspravljati o stanju u svijetu. No jednu kontroverzu nije mogao naslutiti ni u najluđim snovima, a to je prijedlog o povišenju poreza na pivo od 160 posto.

"Povišenje je gotovo okrutno, 160 posto je previše", kaže Thillou (36), koji se ponosi što u ponudi ima piva malenih pivovara. No nije uzrujan samo zbog porasta poreza, kojim bi se cijene po boci podigle od 25 do 40 centi. "Šokiran sam što je pivo jedina žrtva i što se ovo ne odnosi na ostale proizvođače alkoholnih pića", kaže. Osobito je kritičan prema vinarima. "Vinari ne podupiru naciju, ali nacija podupire njih", dodaje.Pritužbe na povećanje poreza ne dolaze i od pivara, prehrambene industrije općenito te nekih političara koji znaju da određeni broj glasača uživa u francuskom pivu. Tvrde da su argumenti na strani javnog zdravlja samo izlika za izdvajanje piva. "Ne možemo raditi baš sve što nam padne napamet želimo li sačuvati proizvodnju i postojeće gospodarske sektore", kaže Bernard Gérard, političar desnog centra. "Osobno mi se povećanje poreza od 160 posto čini potpuno nerazumnim."Nakon što je obećala smanjiti proračunski deficit Francuske, nova socijalistička vlada predložila je prikupljanje oko 30 milijardi dolara novim porezima. Od porasta poreza na pivo očekuje se dodatni dohodak u iznosu od 635 milijuna dolara. Prema vladinim procjenama, zbog više stope poreza malo pivo će poskupjeti za oko 6 centi, (malo pivo u barovima stoji oko 2,60 eura) no pivovare i lobisti iz prehrambene industrije tvrde da će poskupljenje biti znatno više zbog učinka umnožavanja, s obzirom da će se marža iznova proračunavati u svakom koraku distribucijskog lanca, te da će u konačnici za krajnjeg korisnika pivo biti skuplje između 25 i 60 centi.

Lobisti se boje da će zbog toga pasti potrošnja, a time i proizvodnja, što će zaprijetiti opstanku postojećih radnih mjesta. Naime, francuska industrija piva godišnje ostvaruje prodajni dohodak u iznosu od dvije milijarde eura, a u njoj je zaposleno preko 71.000 ljudi, tvrde iz Udruge francuskih pivara, lobističke skupine koja zastupa 80 posto tog industrijskog sektora. Mnogi protivnici predloženog zakona tvrde da je vino izuzeto zbog većeg političkog utjecaja vinskog lobija, s obzirom da je vino jedan od vodeća tri izvozna proizvoda ove zemlje, a vinski sektor ima 250.000 zaposlenika. Vino se oporezuje po istoj stopi kao i pivo, no stopa poreza se ne povisuje s rastom udjela alkohola. No nisu svi uzrujani. Philippe Lessevre (26) je ispijajući pivo u pariškom baru Bi?re Academy izjavio da poskupljenje neće utjecati na njegove navike. "Udarit će mi po novčaniku", kaže, "ali zbog toga ga neću manje piti".

Aurelien Breeden

Komentirajte prvi

New Report

Close