Svjetska banka snizila prognoze rasta za Kinu i istočnu Aziju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 12:38
Thinkstock

Istočna Azija i Pacifik ostat će najbrže rastuća regija u razvoju, ističu u Svjetskoj banci.

Svjetska banka smanjila je prognoze rasta za gospodarstva u razvoju u istočnoj Aziji i za Kinu za razdoblje od 2014. do 2016., napomenuvši da će rast drugog najvećeg svjetskog gospodarstva vjerojatno usporiti zbog vladinih mjera usmjerenih vraćanju gospodarstva na održivije temelje.

Međunarodni zajmodavac sa sjedištem u Washingtonu očekuje da će gospodarstva u razvoju u regiji istočne Azije i Pacifika porasti za 6,9 posto u ovoj i idućoj godini. Snizio je tako ranije procjene prema kojima je za obje godine bio prognoziran rast od 7,1 posto. U 2013. rast je iznosio 7,2 posto.

Svjetska banka također je snizila prognoze za 2016. godinu, pa sada za regiju prognozira rast gospodarstva od 6,8 posto. U ranijim prognozama bio je očekivan rast od 7,1 posto.

"Izvoz regije i tamošnji gospodarski rast imat će koristi od postupnog oporavka gospodarstava iz skupine onih koje ostvaruju velike dohotke", navodi se u ažuriranim prognozama Svjetske banke za gospodarstva u regiji istočna Azija i Pacifik.

Istočna Azija i Pacifik ostat će najbrže rastuća regija u razvoju, ističu u Svjetskoj banci.

Među mogućim rizicima za izglede izdvajaju se slabiji od očekivanja oporavak globalne trgovine i nagli rast kamatnih stopa na globalnoj razini, navodi se izvješću. Dodaje se također da se njihov temeljni scenarij bazira na postupnoj normalizaciji monetarne politike u Sjedinjenim Državama.

Prema ažuriranim prognozama, rast u Kini u ovoj će godini vjerojatno usporiti na 7,4 posto, a u idućoj na 7,2 posto, u usporedbi sa 7,7 posto ostvarenih u 2013. Za 2016. godinu prognozira se rast od 7,1 posto.

Ranije prognoze Svjetske banke predviđale su rast kineskog gospodarstva za 7,6 posto u 2014. i 7,5-postotni rast u 2015. i 2016.

"Mjere za zauzdavanje državnog duga, suzbijanje sivog bankarstva, kao i rješavanje pitanja poput prekomjernih kapaciteta, velike potražnje za energentima i velikog onečišćenja okoliša dovest će do smanjenja ulaganja i tvorničke aktivnosti", navodi se u prognozama za Kinu.

Snižene su i prognoze rasta za gospodarstva u razvoju u regiji istočna Azija i Pacifik, bez Kine, za koja sada Svjetska banka očekuje da će im rast usporiti na 4,8 posto u 2014., s 5,2 posto u 2013., navodeći kao razlog posustala gospodarstva Indonezije i Tajlanda. Napominju, međutim, da će rast u 2015. vjerojatno ubrzati na 5,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close