Srbi leže na neprocjenjivom bogatstvu: Projekt Jadar izazvat će gospodarski bum?

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2019. u 11:51
Foto: Srđan Ilić / Pixsell

Kako god bilo, uskoro će se vidjeti koliko je projekt Jadar izvediv i isplativ i koliko će Srbija i njeni građani imati koristi od tog minerala.

Projekt Jadar nova je velika prilika za gospodarski bum razvoja područja uz rijeku Drinu u Srbiji i BiH, ali i cijele Srbije, rekao je u četvrtak predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ističući kako se kod Loznice nalazi 10 posto svjetskih rezervi litija što je za državu poput Srbije neprocjenjivo bogatstvo, piše Večernji list.

– To je jedna od najvećih nada za Srbiju. Riječ je o mineralu jadaritu i sad je pitanje kako da se izvuče litij koji je neophodan za baterije za električna vozila. Nažalost, neki su prije 15 godina dali istraživačka prava gotovo besplatno, ali nisu se dogovorili da se tvornica mora graditi na teritoriju Srbije ili Podrinja – rekao je Vučić koji nije propustio priliku da još jednom “bocne” svoje političke suparnike.

Dodao je i kako se o cijelom projektu razgovara s kompanijom Rio Tinto, koja realizira projekt i već pregovara s investitorima iz Kine koje bi također uključili u posao.

– Tu ima 26 sastojaka iz kojih treba izvući litij, što je tehnološki kompliciran postupak. Molimo ih da taj proces ubrzaju, a mi ćemo pronaći investitora kako bismo taj litij najvećim dijelom sačuvali u Srbiji i onda napravili tvornicu električnih vozila. Onda bi to bio strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje, ne samo s naše strane, već i za Republiku Srpsku i veliki dio BiH – rekao je Vučić.

Inače, jadarit je mineral bijele boje koji je otkriven u rudniku u Srbiji još 2006. godine, a dobio je ime po rijeci Jadar. Tada je najavljeno da bi se projekt Jadar mogao realizirati od 2023. godine.

Prema procjenama iz 2016., rezerve jadarita u Srbiji procijenjene su na 136 milijuna tona. Zanimljivo je i kako je uzorak jadarita izložen u Prirodoslovnom muzeju u Londonu uz koji stoji tekst: “Nemojte reći Lexu Luthoru, ali znanstvenici su otkrili kriptonit na Zemlji.“

Kako god bilo, uskoro će se vidjeti koliko je projekt Jadar izvediv i isplativ i koliko će Srbija i njeni građani imati koristi od tog minerala.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Očito bioenrgetičarska struka završava projekt piramida i ulazi na tržište Srbije .

Da to nije bio i cilj postsecesijskih sankcija prema ‘fašističkoj prčijo’ kako veli drug Kirin ?

A i pao je vodostaj Drine , uprkos globalizacijskim tokovima globalnog zatopljenja , dakle riječ je o uroti .

Hahaha ovo je samo još jedno liječenje kompleksa zaostalig susjeda bez ikakve stvarne podloge!

Bolje na privremeni rad u Srbiju nego u Njemačku, bar znam jezik.

A7ibaba, cemu ljubomora? Hrvatskoj savršeno paše imati bogatije susjede.

New Report

Close