Smanjen višak u trgovinskoj bilanci EU-a u srpnju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2014. u 15:45
Arhivska fotografija: Luka Stanzl / Pixsell

Višak u trgovinskoj bilanci 28 zemalja Europske unije u srpnju je iznosio 1,7 milijardi eura a smanjen je na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Višak u trgovinskoj bilanci 28 zemalja Europske unije u srpnju je iznosio 1,7 milijardi eura a smanjen je na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pokazale su u ponedjeljak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

U lipnju je trgovinska bilanca EU-a u cjelini iskazivala višak od 2,8 milijardi eura, čime je blago naniže revidirana prvotna procjena kojom je višak bio procijenjen na 2,9 milijardi eura. U srpnju prošle godine višak je iznosio 10,8 milijardi eura.

Sezonski prilagođeni izvoz iz 28 zemalja EU-a smanjio se u srpnju za 0,3 posto na mjesečnoj razini, dok je uvoz porastao za 2,3 posto.

Trgovinska bilanca 18-člane eurozone u srpnju je pak iskazala veći višak na mjesečnoj i godišnjoj razini, i to u visini 21,2 milijarde eura, u usporedbi sa 16,7 milijardi eura u prethodnom mjesecu i 18 milijardi eura u prošlogodišnjem srpnju. Prvotna procjena za lipanj pokazivala je višak od 16,8 milijardi.

Sezonski prilagođen izvoz iz eurozone u srpnju je pao za 0,2 posto, dok je uvoz uvećan za 0,9 posto.

Danas objavljeni podaci za prvih šest mjeseci pokazali su pad deficita u EU-ovoj razmjeni energentima s ostatkom svijeta, i to na 171,8 milijardi eura, u usporedbi sa 186,3 milijarde manjka u istom lanjskom razdoblju. Istodobno je smanjen i višak u razmjeni strojeva i automobila, na 123,2 milijarde eura, nasuprot 135,5 milijardi eura.

Najizrazitiji je rast izvoza u šestomjesečnom razdoblju zabilježen iz EU-a u Kinu, za 10 posto, te u Južnu Koreju, za osam posto. Najviše je pak smanjen izvoz u Švicarsku, za 22 posto, te u Rusiju, za 13 posto.

Najviše je u navedenom razdoblju porastao uvoz iz Južne Koreje, za 11 posto, Turske, za sedam posto, te Kine i Švicarske, za po pet posto. Najviše je pao uvoz iz Rusije i Japana, za po šest posto, te Norveške i Brazila, za po pet posto.

Najveći je višak u promatranom razdoblju, prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata, 28-člani EU zabilježio sa SAD-om, od 49 milijardi eura, a najveći manjak u razmjeni s Kinom, od 61,3 milijarde eura.

Među pojedinačnim zemljama najveći trgovinski višak u šestomjesečnom razdoblju prema sezonski neprilagođenim podacima zabilježila je Njemačka, od 100,7 milijardi eura, dok je najveći deficit zabilježila Velika Britanija, od 60,2 milijarde eura.

Hrvatska je prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila trgovinski manjak od 3,5 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju manjak je iznosio 3,9 milijardi eura, pokazali su podaci Eurostata.

Komentirajte prvi

New Report

Close