Slovenija planira izgradnju 10 novih hidrocentrala na Savi u idućih 20 godina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. veljača 2014. u 13:23
Foto: Thinkstock

Odbor za gospodarstvo slovenskog parlamenta raspravljao je u utorak o planu gradnje 10 novih hidrocentrala u srednjem dijelu slovenskog toka rijeke Save, a o njemu će se još ovog tjedna vlada konačno opredijeliti.

Odbor za gospodarstvo slovenskog parlamenta raspravljao je u utorak o planu gradnje 10 novih hidrocentrala u srednjem dijelu slovenskog toka rijeke Save, a o njemu će se još ovog tjedna vlada konačno opredijeliti.

U izradi su urbanistički planovi za prve tri hidrocentrale (Suhadol, Trbovlje, Renke), za čiju je gradnju potrebno osigurati 400 milijuna eura. Cijeli lanac od 10 hidroelektrana po sadašnjim predviđanjima gradio bi se idućih dvadeset godina. Vrijednost cijelog projekta procjenjuje se na 1,5 milijardi eura. Hidrocentrale pojedinačne snage od 15 do 68 megavata imale bi ukupnu proizvodnju od 1.029 gigavatsati električne energije.

U projektu gradnje hidrocentrala na srednjem toku Save Slovenija će financirati i sistem zaštite od poplava, te uvažavati restrikcije koje proistječu iz ekološkog područja Natura 2000. Nove hidroakumulacije na Savi utjecat će na njenu regulaciju i brzinu protoka, na što već djeluju i prethodnih godina sagrađene hidrocentrale u donjem toku slovenskog dijela Save, do hrvatske granice, izgrađene uz suglasnost Hrvatske zbog prekograničnih utjecaja, a riječ je o projektu koji se polako bliži završetku.

Krajem idućeg mjeseca najavljuje se tako postavljanje kamena temeljca za hidrocentralu Brežice koja je najbliža hrvatskoj granici, a za koju su ovog mjeseca već izdane građevinska i sve ostale dozvole.

Direktor tvrtke Hidrocentrale na donjoj Savi (HESS) Bogdan Barbič izjavio je za ljubljansko "Delo" od utorka da će gradnja trajati 42 mjeseca i da ne očekuje teškoće s osiguravanjem 118 milijuna eura, koliko će stajati samo energetski dio investicije.

Što se tiče infrastrukturnog dijela investicije u hidrocentralu Brežice, a riječ je o gradnji akumulacijskog jezera, rješenja pritoka i gradnji cesta, potrebno je osigurati još 173 milijuna eura, od čega je 75 milijuna eura već odobrila Europska investicijska banka (EIB).

Komentirajte prvi

New Report

Close