Što će im keš: Prvo bezgotovinsko društvo u svijetu

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. travanj 2018. u 14:05
Foto: Thinkstock

Ugledni ekonomist tvrdi da je to realnost, na fizički novac otpada 10% plaćanja.

Još im sve novodizajnirane novčanice od 2014. nisu ni ušle u optjecaj (one od 500 i 1000 kruna nastupaju ove i sljedeće godine), a Norvežani već mogu živjeti bez novca u izvornom obliku.

Norveška je, praktički, prvo bezgotovinsko društvo u svijetu. Ovu 'radosnu' vijest obznanio je u Londonu na konferenciji City Weeka Jon Nicolaisen, za kojeg Business Insider piše da je jedan od najstarijih donosioca ekonomskih odluka u toj bogatoj europskoj državi.

"Razina korištenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko niska da možemo smatrati kako smo nacija u kojoj je keš suvišan", objasnio je Nicolaisen, tvrdeći da se koristi manje od 3% novčanica i da na plaćanje njima otpada ni 10% svih transakcija u Norveškoj.

Tamo je uobičajeno da se i kava (za hrvatske pojmove enormno skupa, 30-45 NOK – 3 do 4,6 €) plaća karticom, tj. elektronskim putem. 

"Nema to veze sa sklonostima Središnje banke da potiče elektronsko nauštrb klasičnoga plaćanja papirnatim novcem, već je odraz želja svih koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači", napominje ekonomist.

Prema njemu, gotovinu ne žele 'likvidirati', već će ona postepeno sama 'nestati' zbog rasta broja alternativnih transakcija. I susjedne Švedska i Finska sve više 'bježe' od fizičkog novca pa ugledni Nicolaisen zaključuje da bi on mogao potpuno iščeznuti u cijelom svjietu u idućem desetljeću.

Komentirajte prvi

New Report

Close