Grčka očekuje pozitivnu stopu rasta BDP-a u ovoj godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2014. u 12:35
Thinkstock

Ministarstvo financira prognoziralo je u nacrtu skroman rast za ovu godinu, od 0,6 posto, koji bi iduće godine trebao ubrzati na 2,9 posto.

Grčka bi ove godine trebala zabilježiti blagi rast gospodarskih aktivnosti koji bi iduće godine trebao osjetno ubrzati, prognozirala je vlada u nacrtu proračuna za iduću godinu.

Ministarstvo financira prognoziralo je u nacrtu skroman rast za ovu godinu, od 0,6 posto, koji bi iduće godine trebao ubrzati na 2,9 posto.

"Zemlja ulazi u dugo razdoblje održivog rasta i primarnih proračunskih viškova, što će potaknuti zapošljavanje, smanjiti nezaposlenost i poboljšati životni standard svih građana", kazao je novinarima zamjenik ministra financija Christos Staikuras uoči predstavljanja proračuna u parlamentu.

"To je rezultat žrtvovanja grčkih kućanstava i kompanija bez presedana u našoj povijesti. Žrtve neće biti uzaludne", dodao je.

Iz vlade su potvrdili i da u idućoj godini očekuju proračunski višak koji ne uključuje kamate na dug u visini 2,9 posto BDP-a, za dlaku ispod tri posto BDP-a zacrtanih međunarodnim programom krredita, sklopljenim s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Europskom unijom.

U Ateni se nadaju da će do kraja ove godine izaći iz programa vrijednog 240 milijardi eura, što bi bilo više od godinu dana prije službenog roka, određenog za početak 2016.

Nezaposlenost bi ove godine trebala iznositi 24,5 posto i kliznuti u 2015. na 22,5 posto. Ovogodišnji udio duga u BDP-u prognoziran je na 175 posto a u idućoj bi se godini trebao smanjiti na 168 posto, prognoziraju u vladi.

Ohrabrena uspješnim ovogodišnjim povratkom na tržišta obveznica nakon četverogodišnjeg izbivanja, vlada je za iduću godinu najavila i izdanje sedmogodišnje i desetogodišnje obveznice, te 26-tjednih trezorskih zapisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close