Zbog puča Suzuki obustavio proizvodnju u Mjanmaru

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2021. u 21:59
Foto: Reuters

Vojska tvrdi da je uhićenje mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi odgovor na izbornu prijevaru,

Japanski proizvođač automobila Suzuki obustavio je rad u dvije svoje tvornice u Mjanmaru, gdje se u ponedjeljak dogodio vojni puč, objavila je u utorak agencija Kyodo. Tako je odlučeno zbog zabrinutosti za sigurnost radnika, a odluka o nastavku rada tvornica donijet će se na temelju daljnjeg razvoja situacije, navodi Kyodo.

Suzuki zauzima oko 60 posto tržišta novih automobila u Mjanmaru. Tijekom 2019. godine tvrtka je tamo prodala više od 13.000 osobnih automobila. U rujnu je Suzuki planirao otvoriti treću tvornicu u Mjanmaru, kapaciteta do 40.000 vozila godišnje. U Mjanmaru posluje oko 400 japanskih tvrtki. Jedna od njih je Toyota, koja je tijekom veljače ondje planirala pokrenuti svoje poduzeće.

Mjanmarska vojska u ponedjeljak je izvela državni udar protiv civilne vlade Aung San Suu Kyi koja je uhićena, na dan kada su se zastupnici trebali vratiti u parlament, prvi puta nakon izbora u studenom koje vojska proglašava ukradenima. Vojska je proglasila izvanredno stanje i rekla da je uhićenje mjanmarske čelnice i drugih visokih dužnosnika odgovor na izbornu prijevaru. U prvim satima u ponedjeljak ujutro, vojska je uhitila mjanmarsku čelnicu kao i predsjednika Win Myinta, potvrdio je glasnogovornik Nacionalne lige za demokraciju. Ta stranka Aung San Suu Kyi odnijela je pobjedu na izborima u studenom, ali tenzije s vojskom intenzivirale su se prošli tjedan. Već tjednima vojska tvrdi da su se dogodile nepravilnosti na izborima, drugima od kraja vojne diktature 2011. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close