Zbog novih optužbi šef Samsunga mogao bi opet iza rešetaka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. lipanj 2020. u 10:45
FOTO: REUTERS/Kim Hong-Ji

Prema novim optužbama, Lee je bio umiješan u nezakonite transakcije i manipulacije dionicama koje su 2015. godine potaknule spajanje podružnica Samsung C&T i Cheil Industries.

Predsjednik Samsunga Jay Y. Lee pred južnokorejskim sudom čeka odluku hoće li zbog novih optužbi koje uključuju računovodstvene prijevare i manipulacije dionicama, ponovo morati u zatvor nakon više od dvije godine slobode.

Tužitelji su prošli tjedan zatražili od suda nalog za Leejevo uhićenje, potaknuti istragom kontroverznog spajanja dviju Samsungovih podružnica 2015. godine, za koje se smatra da je olakšalo Leejev plan preuzimanja veće kontrole nad grupacijom Samsung.

Prema novim optužbama, Lee je bio umiješan u nezakonite transakcije i manipulacije dionicama koje su 2015. godine potaknule spajanje podružnica Samsung C&T i Cheil Industries. Tužitelji smatraju i da je odigrao ulogu u povećanju vrijednosti tvrtke Samsung Biologics u kojoj je Cheil Industries jedan od glavnih dioničara.

Rizik ponovnog Leejevog odlaska u zatvor, koji je vodio grupu od 2014. kada mu je otac pretrpio srčani udar, bacio je sjenu na konglomerat i njegov krunski dragulj – Samsung Electronics, čiji je godišnji prihod jednak 12 posto bruto domaćeg proizvoda Južne Koreje.

Očekuje se da će Lee nakon saslušanja u pritvoru čekati odluku hoće li biti uhićen. Odluka se očekuje danas ili u utorak.

Investitori ne očekuju poremećaje u svakodnevnom radu Samsunga, koji ima veliku podršku profesionalnih menadžera te već uspješno radio bez Leeja.

“Malo je vjerojatno da će Samsung biti u nevolji čak i uz Leejevu odsutnost. No slučaj ponovno otvara pitanja o upravljanju u južnokorejskim konglomeratima. Investitorima je dosta kontroverzi“, rekao je fond menadžer u HDC Asset Managementu Park Jung-hoon.

Komentirajte prvi

New Report

Close