Musk postao jedan od najvećih dioničara tvrtke s četiri puta više dionica od samog suosnivača

Autor: Lucija Špiljak , 07. travanj 2022. u 14:49
Foto: Reuters

Elon Musk jača utjecaj na društvenoj mreži na kojoj često piše.

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a Elon Musk pridružit će se Upravnom odboru Twittera, priopćili su iz te tvrtke za društvene medije.

Musk je istodobno obavijestio javnost o nedavnoj kupnji ozbiljnog udjela u Twitteru – 9,2 posto dionica vrijednih gotovo tri milijarde dolara, prema izvještaju američke Komisije za vrijednosne papire i burzu (SEC).

Prestigao suosnivača

Tim je potezom Musk postao jedan od najvećih dioničara tvrtke s četiri puta više dionica od samog suosnivača ove društvene mreže i bivšeg izvršnog direktora Jacka Dorseyja, čiji udio iznosi 2,25 posto. Vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25 posto nakon Muskove objave o pasivnom udjelu u toj kompaniji.

“Kroz razgovore s Elonom posljednjih tjedana postalo nam je jasno da će on donijeti veliku vrijednost našem odboru”, rekao je izvršni direktor Twittera Parag Agrawal u tvitu na svom profilu. Musk je u međuvremenu rekao da se “raduje suradnji s odborom Parag & Twitter kako bi u narednim mjesecima napravio značajna poboljšanja na Twitteru”. Kontroverzni je poduzetnik u ponedjeljak navečer objavio anketu u kojoj je pitao svojih više od 80 milijuna sljedbenika žele li “gumb za uređivanje” u mogućnostima. Riječ je o dugo traženoj funkciji među korisnicima na Twitteru, a spekulira se da je to dio najavljivanih “poboljšanja” na toj društvenoj mreži. Iz Twitterova tima za komunikacije potvrdili su ranije da će krenuti s testiranjem ove opcije. U anketu se uključio i sam Agrawal koji je pratiteljima poručio da pažljivo glasaju jer će rezultati ankete biti važni.

Twitter je detaljno opisao uvjete Muskova imenovanja u odbor u regulatornoj prijavi, navodi Business Insider. On će započeti službu čim je to birokratski moguće, nakon provjere prošlosti i drugih formalnosti, a mandat istječe 2024. godine. Kao dio uvjeta za njegovo imenovanje, Musku nije dopušteno da “postane stvarni vlasnik više od 14,9% običnih dionica tvrtke u tom razdoblju”.

Ne štedi na kritikama

Musk je dugogodišnji aktivni korisnik Twittera, a svoj profil često koristi za razne ankete, dijeljenje memeova, neslane šale i usporedbe, ali i vijesti o svojim tvrtkama koje su ga koštale državnih istraga i sudskih sporova. Primjerice, lani kad je Dorsey podnio ostavku, a sadašnji izvršni direktor Twittera Agrawal preuzeo njegovu poziciju, Musk je reagirao “memeom” u kojem je Agrawala usporedio s nekadašnjim sovjetskim diktatorom Josifom Staljinom. Nedavno je kritizirao Twitter po pitanju slobode govora, o čemu je također dijelio ankete.

“S obzirom na to da Twitter služi kao de facto javni gradski trg, nepoštivanje načela slobode govora iz temelja potkopava demokraciju. Što bi trebalo učiniti?” napisao je Musk prošlog tjedna na Twitteru. Tada je na upit jednog pratitelja o pokretanju vlastite platforme društvenih medija odgovorio “da ozbiljno razmišlja o tome”.

Komentirajte prvi

New Report

Close