Warburg Pincus i Russia Partners žele Lentu

Autor: Ksenija Končevski , 15. veljača 2009. u 22:00

Investicijski fondovi pregovaraju o kupnji 35 posto udjela

Investicijski fondovi Warburg Pincus i Russia Partners ušli su u pregovore o preuzimanju 35-postotnog udjela ruskog trgovačkog lanca Lenta od osnivača kompanije Olega Žerebcova.

Naime, kako su za ruske Vedomosti otkrili neimenovani izvori bliski Upravi i dioničarima Lente, američka investicijska tvrtka Warburg Pincus i ruski Russia Partners, inače podružnica američkog dioničkog fonda Siguler Guff & Company, preliminarno su već pristupili Lenti, no još nisu uputili konkretnu ponudu. Za Žerebcov 35-postotni udio u Lenti zainteresirani su investicijski fondovi TPG, Apax Partners i BC-Partners. Suvlasnici Lente August Meyer, koji drži 36,4 posto, te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa 11 posto dionica, navodno su željeli iskoristiti pravo prvokupa na kupnju Žerebcova udjela u poduzeću, no te navode neimenovanog izvora nisu željeli potvrditi. Predsjednik Uprave Lente Stephen Ogden još je početkom mjeseca izjavio da je Žerebcov spreman prodati svoj 35-postotni udio u kompaniji pet privatnih investicijskih fondova. Podsjetimo, dioničari su još prošle godine pokušali prodati Lentu, za koju je bio zainteresiran i Agrokor.

činjenice

Porast od 66 puta
Lenta je u siječnju izvijestila da je kompanija poslovnu godinu 2008. završila sa 2,04 milijarde dolara prihoda, koje je povećala 30,7 posto u odnosu na 2007. godinu.

Ambiciozan plan
Ruska maloprodajna kompanija u ovoj godini prihode planira povećati za 28 posto, ima ukupno 34 hipermarketa u Rusiji, a od toga 14 u Sankt Peterburgu.

Komentirajte prvi

New Report

Close