Veliki test: Ovo su najbolje zimske gume za nadolazeću sezonu

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2021. u 10:52
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Brzinski pogledom na rezultate testiranja uočavamo dvije činjenice.

Najnoviji test zimskih guma koji su odradili europski autoklubovi i HAK sigurno će privući veliku pozornost jer su izabrane dimenzije među najpopularnijima na tržištu. Naime, ovoga puta su strogom ispitivanju bili podvrgnuti pneumatici dimenzija 195/65 R15, koje možemo vidjeti u brojnim obiteljskim kompaktima, te oni dimenzija 225/50 R17, koje uglavnom susrećemo u manjim obiteljskim limuzinama, piše HAK revija.

Prevedeno na konkretne modele automobila, prve koriste VW Golf, Opel Astra, Ford Focus, Honda Civic, Hyundai i30, KIA Ceed, Peugeot 308, Renault Megane, SEAT Leon, Škoda Octavia, Toyota Auris/Corolla, Citroen C3/C4…, a druge Audi A4/A5, BMW serije 3/4, Mercedes klase B/C, Alfa Romeo Giulia, Honda Accord, Lexus, GS, Volvo V60/S80… Potonje se mogu pronaći čak i na nekim vozilima koja koketiraju s napuštanjem asfaltiranih prometnica i izlaskom na neravan teren, poput Peugeota 3008/5008, Škode Octavije Scout, Volva V40 Cross Country, VW-a Passat Alltracka…

Brzinski pogledom na rezultate testiranja uočavamo dvije činjenice: u obje konkurencije na čelo su isplivale tri iste tvrtke (Dunlop, Goodyear i Michelin) te je razlika među njima minimalna. U manjoj dimenziji 195/65 R15 ona iznosi samo desetinku boda (2,2-2,3), dok ih u većoj dimenziji 225/50 R17 razdvajaju tek dvije desetinke boda (2,3-2,5), što govori o velikoj izjednačenosti na vrhu. Da bi priča bila potpuna, važno je naglasiti da je u manjoj dimenziji u grupi s najboljima i Vredestein, kojemu je top pozicija u većoj dimenziji pobjegla iz prozaičnog razloga. Naime, Vredesteinov model Wintrac Pro je među najmanje trajnim gumama (lošiji je samo Goodride Z-507 Zuper Snow), zbog čega je zaslužio smanjenje ukupne ocjene, piše HAK revija.

Cijeli članak pročitajte >>ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close