Velika prevara u Lidlu, policija uhitila šestoricu mladića

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2023. u 12:44
FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann

Policija u Münchenu uhitila je šestoricu mladića koji su na prevaru uzimali artikle i bonove iz Lidla. Za prevaru su koristili aplikaciju Lidl kojom registrirani kupci mogu plaćati kupnju.

“Riječ je o novčanom gubitku u šesteroznamenkastom iznosu”, javlja njemačka policija, prenosi Fenix magazin.

Prema navodima policije, navodni počinitelji koristili su se ili lažnim podacima ili informacijama trećih strana, odnosno njihovim osobnim i bankovnim podatcima.

Artikle ili takozvane bonove naručivali su koristeći lažne podatke. Oni koji su bili pogođeni prevarom tek su iz dopisa tvrtki za naplatu potraživanja ili Lidla saznali da su opljačkani i da su im ukradeni podaci.

Prema informacijama koje je objavio Spiegel policija navodi da su se navodni počinitelji služili različitim metodama prevare.

S jedne strane, naručivali su robu putem Lidlove internetske trgovine s netočnim podacima ili podacima treće strane. S druge strane, kupovali bi tzv. bonove, primjerice, u poslovnicama i plaćali aplikacijom Lidl Plus u kojoj su pohranjeni netočni podaci o plaćanju. Počinitelji su zatim te bonove mogli pretvoriti u bonove drugih tvrtki i otkupiti ih u tim tvrtkama.

Münchenski ured kriminalističke policije 122, odgovoran za takozvani kibernetički kriminal, sada je identificirao osumnjičene koji imaju između 22 i 25 godina. Mladićima koji žive u Münchenu utvrđeno je oko 500 slučajeva prevare.

U pretresima njihovih kuća zaplijenjeni su brojni mobiteli i prijenosna računala. Prema navodima policije, osumnjičenike očekuju različite prijave za špijuniranje, računalne prevare, modificiranje podataka ili krivotvorenje podataka bitnih za dokaze.

Komentirajte prvi

New Report

Close