Upitna budućnost havajskog otoka

Autor: The New York Times , 02. rujan 2012. u 22:00

Lanai bi trebao biti oličenje tropskog mira. Na 365 kilometara živi tek 3135 stanovnika. Nema semafora, kina ni pekara. Postoji samo jedna benzinska crpka te tri glavne ceste. Okružen je golemim i pustim plažama do kojih se dolazi tek vozilima s pogonom na četiri kotača. No uz sav tobožnji mir, ovaj otok u privatnom vlasništvu u blizini zapadne obale Mauija muči se s identitetom te nesigurnom budućnosti nakon što ga je kupio povučeni vlasnik softverske tvrtke Oracle.

Prije devedeset godina James Drummond Dole kupio je Lanai od jednog rančera. Dole je otok pretvorio u jednu od najvećih plantaža ananasa na svijetu, poznat kao Otok ananasa, prepun naježenih polja i brojnih radnika. Kad je Dole krajem osamdesetih proizvodnju preselio u inozemstvo, Lanai se okrenuo turizmu, otvorivši dva elitna ljetovališta gdje noćenje košta i po 1100 dolara. Bill i Melinda Gates vjenčali su se u hotelu Four Seasons u ovdašnjem zaljevu Manele. No kad su ljetovališta pretrpjela udarac tijekom posljednje gospodarske krize, vlasnik otoka predložio je gradnju polja vjetroturbina na 45 katova na četvrtini otoka radi proizvodnje energije koju bi prodavali Oahuu. Taj je plan podijelio stanovništvo. “To je grozno, jednostavno grozno”, kaže Robin Kaye, jedna od onih koji se protive toj ideji. “Obitelji su se posvađale zbog toga. To nas je podijelilo.” Novi vlasnik Lanaija je osnivač Oraclea Larry Ellison. U srpnju je kupio 98 posto otoka, ostatak je u vlasništvu države i privatno vlasništvo stanovnika Davida Murdocka, vlasnika Dolea i idejnog začetnika plana gradnje turbina. (Nije otkriveno o kojoj se cifri radilo kod kupnje). Ellison je vlasnik benzinske crpke, agencije za iznajmljivanje automobila i supermarketa. Vlasnik je Lanai City Grillea, Hotela Lanai, dvaju ljetovališta Four Seasons, dvaju golf terena za natjecanja, 500 kućica i luskuznih kuća, solarne farme te gotovo svake manje trgovine i kafića u Lanai Cityju.

Vlasnik je 35.600 hektara polja ananasa te 80 kilometara plaža. Međutim, Murdock se nije u potpunosti povukao. Zadržao je, naime, mogućnost da gradi vjetroturbine ako dobije potrebna odobrenja. Ellison još nije istupio u javnosti. “Hej, Larry!” napisala je bivša tužiteljica Sally Kaye u otvorenom pismu novome vlasniku otoka, koje je objavio list Honolulu Civil Beat. Murdockov je razvoj turizma zapravio bio loš potez “jer na Lanaiju imamo vrlo malo vode. Siguran sam da si u istraživanju ulaganja naletio na tu sitnu činjenicu, zar ne? Mi koji ovdje živimo ne smatramo da je ovo loša stvar, već nas ograničava u nekotroliranom rastu, što smatramo dobrim”, napisala je Sally Kaye. “Nadam se da i ti misliš da je to dobro.” Murdocka, koji nije htio komentirati najnovija zbivanja, javnost je blatila zbog više razloga. Najgori mu je prekršaj bilo zatvaranje komunalnog bazena radi smanjenja troškova. Ellison je odmah ponovno otvorio bazen, a plakati u znak potpore vjetroturbinama, koje je Murdock polijepio ispred ureda svoje tvrtke nestali su. Ellisona suradnici opisuju kao zaljubljenika u romantičnu tajnovitost izoliranog otoka te smatraju da će se teško odvažiti na bilo kakav projekt koji bi izmijenio tu sliku.

Adam Nagourney

Komentirajte prvi

New Report

Close