U dobrom partnerstvu s općinama te komunalnim i lokalnim poduzećima želimo postati predvodnik na tržištu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj

Autor: PD VL native tim , 19. rujan 2021. u 22:00
Hans Roth/PD

Već su sklopili prva uspješna partnerstva na hrvatskom tržištu i uvjereni su da nakon tog iskustva slijede brojne suradnje.

Društvo Saubermacher Dienstleistungs AG osnovao je u Austriji 1979. godine bračni par Hans i Margret Roth. Poduzeće je postalo pionirom u reciklaži i zaštiti okoliša te se ne angažira samo za budućnost austrijskog i europskog gospodarenja resursima, nego i za socijalne projekte.

Trenutačno poduzeće ima 3100 zaposlenih u Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj, Hrvatskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Austriji. Saubermacher se brine o 42.000 klijenata i 1600 općina te godišnje preradi oko 3,5 milijuna tona otpada. Svojom vizijom ‘Zero Waste’ ne želi ostavljati otpad za sobom

To znači da se svi materijali na kraju svojeg životnog vijeka obrađuju tako da se veći dio izvornog materijala može reciklirati te na taj način nastaje (gotovo beskrajni) krug. Zahvaljujući svojem visokom standardu održivosti, Saubermacher je već tri puta odabran za najodrživije poduzeće za gospodarenje otpadom na svijetu (GRESB 2018, 2019, 2020).

S Hansom Rothom, vlasnikom i predsjednikom nadzornog odbora Saubermachera, razgovarali smo o motivima dolaska na hrvatsko tržište, potencijalima i partnerstvu s lokalnim upravama i tvrtkama, Zero waste konceptu te tehnološkim inovacijama Saubermachera koju se primjenjuju u gospodarenju otpada širom svijeta.

Prije godinu dana došli ste na hrvatsko tržište. Što vas je motiviralo i jeste li zadovoljni prvom godinom rada?

Saubermacher želi rasti te je stoga detaljno analizirao razne zemlje. Hrvatska ima osobito mnogo potencijala koje je prije svega stvoreno i ciljevima kružne ekonomije EU-a.

Odvojeno prikupljanje otpada tek je nedavno prošireno na veliko područje, a uskoro će se morati primjenjivati i zabrana odlagališta otpada. Imamo stručnost i iskustvo te želimo unijeti svoje znanje. Nakon godinu dana na hrvatskom tržištu pokazalo se da je naša odluka bila ispravna. Bilježimo gotovo 50-postotni rast i primjećujemo izvanredno visoku potražnju za našim uslugama i obećanom kvalitetom.

U 80 reciklažnih postrojenja prerađuje i čvrsti i tekući otpad s najvišim kvotama reciklaže/SAUBERMACHER

Koji su vaši ciljevi na hrvatskom tržištu i je li pandemija precrtala vaše planove ili usporila njihovo ostvarivanje? Gdje vidite najveći potencijal?

Saubermacher želi u dobrom partnerstvu s općinama te komunalnim i lokalnim poduzećima postati predvodnik na tržištu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Jasno težimo vodećoj kvaliteti, a usredotočeni smo na održive, kvalitetne i pouzdane usluge recikliranja i zbrinjavanja otpada. Unatoč izazovima uslijed pandemije zadovoljni smo dosad postignutim rezultatima.

No, pred nama je još mnogo posla. Ciljevi i poticaji EU-a za njihovo ostvarivanje nude brojne mogućnosti duž cijeloga vrijednosnog lanca. Potrebno je provesti odgovarajuće korake i investicije te postojeći kapital i poticaje EU-a upotrijebiti na održiv način.

Također je jasno: onečišćenje okoliša ne zaustavlja se na državnim granicama. Upravo mi poduzetnici nosimo veliku odgovornost i moramo dati svoj doprinos zaštiti klime.

Jeste li već surađivali s nekim lokalnim poduzećima, koji su vaši interesi i prednosti?

Hrvatska je trenutačno, kao i mnoge druge zemlje EU-a, suočena s izazovom da gospodarenje otpadom treba podići na sljedeću razvojnu razinu. Uvjereni smo da svojom stručnošću uvelike možemo pridonijeti ostvarenju ciljevima kružne ekonomije EU-a.

Pritom je potrebna stručnost na lokalnoj razini. Stoga težimo partnerstvu s gradovima ili općinama u okviru takozvanog partnerstva “Public Private Partnership“ (PPP) i s poduzećima na licu mjesta.

Brojnim partnerstvima i PPP-jevima Saubermacheru je kao obiteljskom poduzeću važno ravnopravno partnerstvo. U Hrvatskoj smo već sklopili prva uspješna partnerstva i uvjereni smo da nakon ovog iskustva u Hrvatskoj slijede brojne druge suradnje.

3,5

milijuna tona otpada godišnje preradi Saubermacher u sedam zemalja u kojima posluje

EU ima prilično ambiciozne ciljeve za reciklažu, zbrinjavanje i odlagališta otpada kako bi se potaknuo prijelaz na kružnu ekonomiju. Hrvatska se po tom pitanju nalazi u vrlo lošem položaju. Na koji način stručnost i iskustvo Saubermachera mogu pridonijeti poboljšanju situacije u Hrvatskoj?

Saubermacher je već 40 godina s uspjehom aktivan u cijelom vrijednosnom lancu gospodarenja otpadom te je u Austriji i susjedstvu na održiv način sudjelovao u oblikovanju gospodarenja otpadom.

U skladu s time Hrvatska ima korist od izrazite stručnosti, široke palete reciklažnih rješenja, inovativnih tehnologija i raznih veza s dobavljačima. Osim toga imamo mnogo iskustva u prenošenju toga znanja u druge zemlje.

Ono najvažnije – nudimo ravnopravno partnerstvo. Za razliku od čistih financijskih ulagača ili velikih koncerna, kao obiteljsko poduzeće temeljeno na vrijednostima predstavljamo povjerenje i partnerstvo od kojeg obje strane imaju korist.

Koje tehnologije primjenjuje Saubermacher i u kojoj se mjeri upotrebljavaju digitalna rješenja?

Neovisno o suvremenim tehnologijama, kao prvo želim naglasiti da su stručni i angažirani zaposlenici naš najvažniji resurs i ključ uspjeha.

Dakako, visoka tehnologija i digitalna rješenja poput robota za razvrstavanje ili sustava „mobile order management“ danas su neizbježna u postrojenjima i logistici te su kod nas standardno u upotrebi. Naš se vozni park sastoji od oko 700 specijaliziranih vozila, a u oko 80 reciklažnih postrojenja prerađujemo i čvrsti i tekući otpad s najvišim kvotama reciklaže.

Naš tim za istraživanje i razvoj neprestano s raznim kooperantima surađuje na stalnom poboljšanju kvota reciklaže u potpunosti u smislu vizije poduzeća ‘Zero Waste’. Vodeće smo poduzeće na području ‘waste intelligencea’. Tako smo, primjerice, štajersku razvojnu tvrtku Sloc potaknuli na razvoj takozvane ‘Smart Waste Collection’ platforme koju Saubermacher već uspješno primjenjuje.

Ova pametna platforma povezuje razne podatke, npr. o voznom parku, ograničenjima radnog vremena, podacima senzora spremnika za prikupljanje otpada uživo itd. i pronalazi učinkovit put s manjom emisijom ugljičnog dioksida. Platforma se neprestano sama poboljšava kako bi organizacija gospodarenja otpadom općenito bila učinkovitija.

Skener vrijednih materijala s ugrađenim sustavom povratne informacije, koji je Saubermacher razvio u suradnji s tvrtkom Stummer Kommunalfahrzeuge, podržava bolje odvajanje otpada. Skener s umjetnom inteligencijom, koji je ugrađen u vozilo za odvoz otpada, prilikom pražnjenja spremnika za otpad analizira sastav materijala u otpadu.

utem platforme za komunikaciju građanke i građani, primjerice, SMS-om izravno dobivaju povratnu informaciju o kvaliteti odvajanja. Osobna povratna informacija bitan je čimbenik uspjeha. Ljudi putem umjetne inteligencije neprestano uče. Pravilno odvajanje otpada važan je korak u ekološkoj i ekonomičnoj reciklaži sa smislom.

U oba slučaja općine odnosno građani imaju korist od malih troškova i visokih kvota reciklaže.

Samo 13 posto otpada koji u Austriji preuzme Saubermacher zbrinjava se na odlagalištu otpada/SAUBERMACHER

Kako se otpad može smisleno iskoristiti, koja rješenja u tom smjeru nudi Saubermacher?

Za nas je otpad važna sirovina, u najgorem slučaju barem izvor energije koji čuva resurse i štiti klimu. Samo se oko 13 posto otpada koji u Austriji preuzmemo zbrinjava na odlagalištu otpada.

Proizvodimo zamjenska goriva u krutom i tekućem obliku (oko 64 posto) te kod vrijednih tvari od plastike, papira/kartona, drva, biogenih otpada i sličnoga uspijevamo iskoristiti 23 posto.

Saubermacher, primjerice, vodi najveće postrojenje za kompostiranje u Štajerskoj te ondje zatvara krug tako što proizvodi vrlo kvalitetne proizvode od zemlje.

Kakvu ulogu danas ima tehnika u gospodarenju otpadom, a kakvu čovjek?

Samo se čisto odvojeni otpad može reciklirati. Sve što završi u spremniku za miješani otpad više nikad nije moguće reciklirati. U skladu s time kvaliteta odvajanja otpada među stanovništvom ima vrlo važnu ulogu.

Reciklaža je važan doprinos zaštiti klime jer se čuvaju resursi, a upotrebom sekundarnih sirovina proizvodi se mnogo manje ugljičnog dioksida. Saubermacher nudi stručnost u razvijanju svijesti građana na tradicionalan i digitalan način te time ubrzava razvoj dobrog odvajanja otpada.

Koliko je u gospodarenju otpadom važno povezivanje znanosti, tehnike i gospodarstva? Koliko Saubermacher ulaže u znanje?

Stručni i dobro školovani zaposlenici ključni su čimbenik za uspjeh. Stoga neprestano ulažemo u usavršavanje i obrazovanje naših zaposlenika te im nudimo sjajne pogodnosti. Osim toga, Saubermacher ima tim za istraživanje i razvoj koji usko surađuje sa sveučilištima, ustanovama za istraživanje, graditeljima postrojenja te s našim klijentima.

Pritom se radi na poboljšanju kvota reciklaže, učinkovitijim tehnologijama ili razvoju novih rješenja, npr. kao u slučaju litij-ionskih baterija. Saubermacher je za ovu novu otpadnu struju samostalno razvio postupak iskorištavanja i danas raspolaže jedinim postrojenjem za preradu litij-ionskih baterija u skladu s industrijskim standardom.

Poduzeće ste osnovali 1979. godine. Što su tada bili vaši motivi i ciljevi i u kojoj su se mjeri promijenili u posljednjih četrdesetak godina? Sjećate li se posebnih trenutaka i koji je bio ključ za vaš rast?

Htio sam dati doprinos okolišu vrijednom življenja.

U mjestu u kojem sam radio kao trgovac otpad se jednostavno odlagao na kraju mjesta. Supruga i ja smatrali smo tada da to ne može tako ostati te smo s općinom Gnas dogovorili uređeno prikupljanje otpada. Tako smo 80-ih godina bez prekida rasli.

Devedesetih smo se godina usudili napraviti korak u susjedstvo. To su za mene bili vrlo dirljivi trenutci. Sada me također iznimno raduje što možemo biti aktivni u Hrvatskoj. Poduzeće jednostavno mora rasti i neprestano se dalje razvijati.

Živite u blizini Hrvatske, jeste li već bili u našoj zemlji i kojom prilikom?

Često posjećujem Hrvatsku, poslovno i privatno. To je predivna zemlja koju vrlo poštujem – na kraju krajeva, ovoj zemlji nije uvijek bilo lako. A u nogometu Hrvati također imaju što pružiti.

* Sadržaj omogućio Saubermacher

New Report

Close