Tri automobilske kompanije obustavljaju proizvodnju zbog nestašice dijelova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. veljača 2020. u 14:55
Foto: Bernd Wei

”Ako vam nedostaje samo jedan dio, staje cijela proizvodnja”, konstatira Mike Dunne, savjetnik za automobilsku industriju u Aziji, prema izvješću BBC-ja.

Japanski Nissan, korejski Hyundai i američko-talijanski Fiat-Chrysler najavili su obustavu proizvodnje automobila u pojedinim tvornicama zbog epidemije koronavirusa koja je blokirala isporuku dijelova iz Kine.

Japanska kompanija obustavit će na dva dana proizvodnju u pogonu u matičnoj zemlji u kojem proizvodi modele Serena i X-Trail.

“Zbog nestašaice dijelova iz Kine Nissan Kyushu privremeno će u Japanu 14. i 17. veljače prilagoditi proizvodnju”, priopćili su iz japanske kompanije.

Kina je najveća proizvodna sila u svijetu i igra značajnu ulogu u globalnom lancu opskrbe kada je u pitanju automobilska industrija, proizvodeći ključne dijelove i komponente. Brojni pogoni koncentrirani su pokrajini Hubei, odakle je krajem prošle godine krenula epidemija koronavirusa.

Kako bi je zaustavile, kineske su vlasti ograničile kretanje, uvele karantenu u pojedinim gradovima i naložile obustavu proizvodnje u brojnim pogonima, što je posebno teško pogodilo globalnu industriju automobila.

Mnogim proizvođačima ponestaje dijelova, zbog čega je korejski Hyundai prošlog tjedna privremeno zatvorio tvornice u matičnoj zemlji. Fiat-Chrysler također je prošlog tjedna objavio da razmišlja o obustavi proizvodnje u jednom od pogona u Europu zbog teškoća s nabavom dijelova iz Kine.

”Ako vam nedostaje samo jedan dio, staje cijela proizvodnja”, konstatira Mike Dunne, savjetnik za automobilsku industriju u Aziji, prema izvješću BBC-ja.

Nakon produljenih novogodišnjih praznika mnoge tvornice automobila u Kini trebale su u ponedjeljak biti ponovo otvorene. Neke su ipak ostale zatvorene zbog ograničenja lokalnih vlasti i manjka radnika, primjećuje BBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close