Tim Cook oduševljen rezultatom: Apple ostvario rekordni rezultat i potvrdio dominaciju na tržištu

Autor: Bernard Ivezić , 29. siječanj 2020. u 09:46
Foot: Reuters

Proizvođač iPhona opravdao titulu najvrednije najvrednije kompanije na svijetu, a samo na iPhoneu utržio 56 milijardi dolara

Apple je objavio rekordni rezultat za prvo tromjesečje 2020. godine, koje kompanija računa od 1. listopada do 28. prosinca. Umjesto predviđenih 88,43 milijarde dolara prihod na kraju ovog tromjesečja je 91,8 milijardi dolara.

Prethodno je Apple najavio investitorima da mogu očekivati prihod između 85,5 i 89,5 milijardi dolara uz profitnu marginu od 37,5 do 38,5 posto. Na kraju je profitna margina bila 38,4 posto.

Najveći prihod kompanija je ostvarila od prodaje svojih proizvoda 79,1 milijardu dolara, zatim od usluga 12,7 milijardi. Rekord je Apple potukao zahvaljujući fokusu na prodaju usluga, koji je u prvom tromjesečju 2020. porastao 17 posto u odnosu na isto razdoblje godinu prije.

U segmentu usluga Apple je rastao od prodaja pretplata na iCloud i Apple Music, kao i od prodaje niza pretplatničkih servisa poput Apple TV+ i pretplate za igrače Apple Arcade. Drugim riječima, Apple ima vlastitih, tržišnih motiva da te svoje servise proširi u Hrvatsku, ali je i dalje pitanje hoće li zbog porezne i pravne sigurnosti to nastaviti odgađati kao i dosad.

Unutar proizvoda, Apple bilježi veliki rast u prodaji nosivih uređaja te različitih tehnologija za pametni dom, što je segment koji je s 7,3 porastao na 10 milijardi dolara prihoda u promatranom tromjesečju. Paralelno, glavni prodajni adut kompanije iPhone, i dalje se dobro drži. S 52 milijarde dolara prodaja mu je u prvom tromjesečju 2020. porasla na 56 milijardi dolara te kompanija očekuje daljnji snažan porast potražnje za iPhoneom 11 i iPhoneom 11 Pro.

U padu je pak prodaja Mac i iPad uređaja, koja je skliznula s 7,2 na 6 milijardi dolara, odnosno s 7,4 na 6,7 milijardi dolara.

Tim Cook, predsjednik uprave Apple oduševljen je rezultatom.

"Presretan sam što je Apple imao najbolji kvartal dosad, s najvišim prihodom, a na što je utjecala snažna potražnja za iPhoneom 11 i iPhoneom 11 Pro, kao i rekordna potražnja za našim cloud i pretplatničkim uslugama te za nosivom tehnologijom", zaključuje Cook.

Komentirajte prvi

New Report

Close