Tesla ispunio uvjet za ulazak u elitno društvo što bi mu moglo dodatno povećati vrijednost

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2020. u 13:10
FOTO: REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Američki proizvođač električnih vozila Tesla Motors uspio je i četvrti kvartal zaredom ostvariti dobit čime je ispunio uvjet za ulazak u dioničko mjerilo 500 najvećih američkih kompanija.

Tesla je objavio da je u razdoblju od travnja do lipnja zabilježio 104 milijuna dolara neto dobiti, odnosno 0,50 dolara po dionici. Time je kompanija po prvi puta postala profitabilna tijekom jednogodišnjeg razdoblja bez čega nema ulaska u S&P 500 indeks.

Ovaj rezultat ujedno je i veliki uspjeh izvršnog direktora Elona Muska čiju su viziju predvođenja automobilske industrije u električno doba mnogo investitori dovodili u pitanje zbog višegodišnjih gubitaka. Po objavi tromjesečnih rezultata cijena dionice porasla je dodatnih 4,4 posto, pa u posljednjih godinu dana bilježi skok od rijetko viđenih 500 posto. S toga dobar dio analitičara vjeruje da je taj rast vrijednosti dionice dijelom uvjetovan očekivanjima o ulasku u S&P 500 indeks čime bi se potražnja za Teslinom vrijednosnicom dodatno pojačala.

Elon Musk je tijekom predstavljanja rezultata izjavio kako je prioritet kompanije rast, a ne toliko profitabilnost te fokus na proizvodnji cjenovno povoljnijih vozila. Inače, cijena najpopularnijeg Teslina automobila, Modela 3, u SAD-u počinje od 37.990 dolara. Kompanija i dalje vjeruje da će do kraja ove godine uspjeti isporučiti pola milijuna vozila, unatoč prekidima proizvodnje zbog širenja zaraze koronavirusom. Musk je također najavio da kompanija otvara novu tvornicu u teksaškom okrugu Travis, nedaleko od Austina.

Tomislav Pili

Komentirajte prvi

New Report

Close