Slovenska grupa Kolektor ove godine planira povećati prihode na čak milijardu eura

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2022. u 22:00
Foto: pd

Grupa se uspješno nosi s izazovima korona krize i rusko-ukrajinskog rata, što će pogoršati njihovu likvidnost ove godine.

Slovenska grupa Kolektor, koja je prošlu godinu zaključila s nešto više od 900 milijuna eura prihoda od prodaje, ove godine prihode namjerava povećati na milijardu eura.

Na izazove poslovnog okruženja odgovorili su novim poslovnim modelom, grupa je podijeljena na mobilnost, tehnologije i građevinarstvo.

Radovan Bolka je nakon osam godina predao upravljanje Kolektor Grupom novom predsjedniku Uprave Valteru Lebanu. Uz njega, članovi Uprave su Darja Petrič i Žiga Kogej.

“Grupa je rasla akvizicijama i organski. Konsolidirali smo Mobility Group, koja se fokusira na automobilski program, i povećali složenost proizvoda. Najveći rast ostvarili smo u građevinarstvu, gdje smo po obujmu poslova i referencama postali vodeći građevinar, te dodatno razvili grupu Techologies”, izjavio je Bolka, prenose Slovenske novice.

Leban je rekao da je nakon razdoblja internacionalizacije i diverzifikacije grupa dosegnula prekretnicu kada su vizija i veličina tvrtke zahtijevali prilagodbu poslovnog modela i organizacije.

Grupa se uspješno nosi s izazovima korona krize i rusko-ukrajinskog rata, što će pogoršati njihovu likvidnost ove godine. Utjecaji su najizraženiji u segmentu građevinarstva, posebno u području ponude sirovina i cijena. Ipak, grupa će ostati financijski stabilna, uvjeravaju njeni čelnici.

Kolektor Mobility će se fokusirati na razvoj i marketing u području elektronike te pogona i komponenti. Kolektor Construction nastoji uvesti nove proizvode i tehnologije i digitalizaciju, te planira ulaganja i širenje u Hrvatsku, možda Srbiju ili Sjevernu Makedoniju. Kolektor Technologies, koji pokriva područja kao što su električna energija, tehnologija vode, automatizacija i inženjering te digitalizacija, također gleda na prilike u inozemstvu.

Kolektor, sa sjedištem u Idriji, ima više od 30 tvrtki u 14 država. Grupa u BiH ima proizvodne kapacitete u Laktašima, Klašnicama, Srpcu i Prijedoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close