Siemens Energy i Porsche zajedno s partnerima unapređuju razvoj klimatski neutralnih goriva

Autor: Ivan Tominac , 03. prosinac 2020. u 09:27
FOTO: Press

Kao dio njemačke nacionalne strategije za vodik, za podršku projektu, Siemens Energy dobit će iznos od oko 8 milijuna eura od Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energiju.

Siemens Energy tvrtka je posvećena proizvodnji održive, pristupačne i pouzdane energije. Naglasak u proizvodnji je na korištenju inovativnih tehnologija, a da takav način rada ne prolazi nezamjećeno, govori i činjenica da im se u toj misiji pridružio proizvođač sportskih automobila Porsche i niz međunarodnih tvrtki. Siemens Energy trenutno razvija i provodi pilot projekt u Čileu, za koji se očekuje da će dobiti prvo integrirano, komercijalno postrojenje u industriji za proizvodnju sintetičkih klimatski neutralnih goriva.

Kao dio njemačke nacionalne strategije za vodik, za podršku projektu, Siemens Energy dobit će iznos od oko 8 milijuna eura od Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i energiju.
U pilot fazi koja će trajati do 2022. proizvest će se oko 130.000 litara e-goriva. U dvije daljnje faze kapacitet će se tada povećati na oko 55 milijuna litara e-goriva godišnje do 2024. i oko 550 milijuna litara e-goriva do 2026. Porsche će biti primarni kupac zelenog goriva. Ostali partneri u projektu su energetska tvrtka AME, naftna tvrtka ENAP iz Čilea i talijanska energetska tvrtka Enel.

„Uspostavljanje održive energetske ekonomije zahtijevat će neko preispitivanje. Obnovljiva energija više se neće proizvoditi samo tamo gdje je potrebna, već tamo gdje su masovno dostupni prirodni resursi poput vjetra i sunca. Tako će se širom svijeta pojaviti novi lanci opskrbe koji će prenositi obnovljivu energiju iz jedne regije u drugu. To je posebno važno za Njemačku koja, u krajnjoj liniji, mora uvoziti energiju ako želi zadovoljiti svoju nacionalnu potražnju. Vodik će igrati sve važniju ulogu u skladištenju i transportu energije. Zbog toga je podrška njemačke vlade projektu važan signal”, rekao je izvršni direktor iz tvrtke von Siemens Energy Christian Bruch.
Razlog pridruživanja projektu, kako ističu iz Porschea je prioritiziranje elektromobilnosti, a e-goriva vrijedna su nadopuna tome. Proizvođač sportskih automobila za ostvarenje tog cilja započet će s početnim ulaganjem od otprilike 20 milijuna eura.

”Ona su dodatni element na putu ka dekarbonizaciji. Njihove prednosti leže u jednostavnosti primjene: e-goriva se mogu koristiti u motorima s unutrašnjim izgaranjem i priključnim hibridima, a mogu iskoristiti postojeću mrežu benzinskih postaja. Njihovom uporabom možemo dati daljnji doprinos zaštiti klime. Kao proizvođač visoko učinkovitih motora, imamo široku tehničku stručnost. Točno znamo koje su karakteristike goriva potrebne našim motorima da bi radili s minimalnim utjecajem na klimu. Naše sudjelovanje u prvom svjetskom komercijalnom postrojenju za integrirano e-gorivo podržava razvoj alternativnih goriva u budućnosti”, dodao je izvršni direktor Porschea Oliver Blume.

Komentirajte prvi

New Report

Close