Siemens bijesan zbog turbina na Krimu

Autor: Tomislav Pili , 11. srpanj 2017. u 22:00
Foto: Thinkstock

Zbog isporuke na anektirani poluotok kompanija najavila tužbe.

Siemens je najavio tužbu protiv ruskog partnera koji je plinske turbine isporučene za elektranu na crnomorskoj obali proslijedio na anektirani poluotok Krim. Njemački industrijski div u utorak je priopćio kako su “najmanje dvije” od četiri isporučene turbine za elektranu u gradiću Tamanu “protiv Siemensove volje” prebačene na Krim.

Kompanija tvrdi da joj je ruski kupac, tvrtka Tehnopromexport, više puta lagao tvrdivši kako turbine neće završiti na Krimu. New York Times piše kako Tehnopromexport ima bliske veze s ruskom politikom. Osim tužbi, Siemens je najavio da će tražiti i povrat tih turbina. “Ova situacija predstavlja jasno kršenje ugovora o isporuci koji jasno zabranjuju našim kupcima preprodaju na Krim”, stoji u priopćenju koje prenosi Bloomberg.

Podsjetimo, europskim je kompanijama zbog sankcija koje je uvela Europska unija zbog nasilnog ruskog pripajanja Krima zabranjeno poslovati na teritoriji tog poluotoka, do 2014. dijelom ukrajinskog teritorija. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi kako su turbine proizvedene u Rusiji i nisu podložne sankcijama. Siemens pak tvrdi kako su proizvedene u ruskoj tvornici, ali su isporučene prema ugovoru koji ne uključuje Krim.

Ozbiljnost situacije otkriva i neuobičajeno oštar ton Siemensova priopćenja. Naime, kompanija je jedan od najvećih ulagača u Rusiju, prisutna još od carskih vremena.     

Komentirajte prvi

New Report

Close