Sberbanku snažno porasla dobit na kraju 2019.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. veljača 2020. u 15:39
REUTERS/Sergei Karpukhin/File Photo

U poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak izdvojili su i skok prihoda od provizija u poslovanju s bankovnim karticama, uključujući transakcije na velikoj ruskoj mreži javnog prijevoza.

Najveći ruski zajmodavac Sberbank izvijestio je da mu je dobit u posljednjem tromjesečju 2019. poskočila za petinu zahvaljujući širenju poslovanja s digitalnim uslugama i skoku provizija i naknada za kartične transakcije.

U razdoblju od listopada do prosinca 2019. banka je poslovala s neto dobiti od 212 milijardi rubalja (3,25 milijardi dolara).

Operativni prihodi prije rezervacija porasli su 14,2 posto, na 541,1 milijardu rubalja.

Neto troškovi povezani s promjenom kvalitete imovine porasli su 13,8 posto, na 41,2 milijarde rubalja.

Neto prihodi od kamata uvećani 4,6 posto na 371 milijardu rubalja. Neto prihodi od naknada i provizija poskočili su 23,6 posto, na 148,3 milijarde rubalja.

Sberbank ima ambiciju postati ključni igrač u digitalnom sektoru, natječući se s privatnim zajmodavcima i hi-tech tvrtkama na tržištu digitalnih usluga.

Kao najveća ruska banka po kapitalu i broju klijenata, Sberbank je u procesu digitalne transformacije ulagao u široku lepezu usluga, od isporuke hrane do taksi usluga.

U poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak izdvojili su i skok prihoda od provizija u poslovanju s bankovnim karticama, uključujući transakcije na velikoj ruskoj mreži javnog prijevoza.

U cijeloj 2019. godini bančina neto dobit porasla je 1,6 posto kada se uzme u obzir prodaja turskog DenizBanka.

Operativni prihodi prije rezervacija uvećani su 8,3 posto.

Izvršni direktor Sberbanka German Gref upozorio je da bi epidemija koronavirusa diljem svijeta mogla negativno utjecati na njihovo poslovanje.

„U potpunosti ovisimo o situaciji na globalnom tržištu i o našim klijentima. Situacija je za sada nepredvidiva”, rekao je Gref.

Komentirajte prvi

New Report

Close