Ryanair najavljuje skuplje karte ovog ljeta

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2024. u 09:27
FOTO: REUTERS/Kevin Coombs

Šef Ryanair-a rekao je da će se turisti ovog ljeta suočiti s višim cijenama zbog toga što su novi Boeingovi avioni isporučeni kasno.

Izvršni direktor Michael O’Leary rekao je da će odložena isporuka aviona ograničiti kapacitet putnika te da bi bi cijene karata Ryanaira ovog ljeta mogle biti skuplje i do 10 posto.

“Ryanair se nada da će dobiti neku kompenzaciju, ali je fokusiran na isporuku aviona”, dodao je O’Leary.

On je rekao da je isporuka 57 Boeinga 737 Max 8200 planirana do ožujka, ali kompanija misli da bi njih samo 40-45 moglo stići na vrijeme za ljetnu sezonu.

Boeing je bio pod nadzorom od incidenta u siječnju kada je komad jednog od njegovih mlažnjaka eksplodirao tijekom komercijalnog leta.

Britanski mediji pišu da je nakon incidenta izražena velika zabrinutost zbog kontrole kvalitete novih Boeingovih aviona, što je izazvalo usporavanje brzine proizvodnje.

O’Leary je rekao da bi uštede koje je kompanija napravila omogućile da Ryanairovo povećanje cijena karata neće biti tako  visoko kao povećanje od 17 posto u 2023.

Neke druge aviokompanije također imaju ograničenja kapaciteta uzrokovana nedostupnošću aviona, dodao je.

Problem s motorima Pratt & Whitney, na primjer, prizemljio je niz Airbusovih aviona koje koriste avioprijevoznici kao što je Wizz Air.

O’Leary je novinarima rekao da će ovog ljeta raditi u “okruženju viših cijena karata širom Europe”, prenosi Investitor.

Prvobitna prognoza Ryanair-a za godinu do kraja ožujka 2025. bila je da će prevesti 205 milijuna putnika, u odnosu na 183,5 milijuna u prethodnih 12 mjeseci.

“Sa manje aviona, možda ćemo morati smanjiti tih 205 milijuna na 200 milijuna putnika. Kada bi kapacitet rastao, mislim da bi cijene karata padale”, dodao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close