Ryanair ključnu ljetnu sezonu zaključio s gubitkom od gotovo 200 milijuna eura, a probleme očekuje i tijekom iduće godine

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2020. u 22:00
Foto: Frank Hoermann/DPA/PIXSELL

Zračni promet u cijeloj Europi mogao bi ove zime biti i do 75 posto niži no što je uobičajeno, naveo je O’Leary u prezentaciji poslovnih rezultata.

Irski avioprijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je ključnu ljetnu polovinu godine zaključio s gubitkom, prvi puta u nekoliko desetljeća, upozorivši da će zbog koronakrize vjerojatno biti prisiljen smanjiti kapacitete i idućeg ljeta. Najveći europski niskobudžetni prijevoznik obično ostvaruje većinu godišnje dobiti u šestomjesečnom razdoblju do kraja rujna, a ove je godine zbog pandemije koronavirusa prevezao 80 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Rezultat je gubitak u poslovanju od 197 milijuna eura, u usporedbi s 1,15 milijardi eura dobiti zabilježenih u prvoj polovini prošle poslovne godine.

Izvršni direktor kompanije Michael O’Leary već je u rujnu „otpisao“ predstojeću zimsku sezonu, a kompanija u jučer objavljenom izvješću nije objavila procjenu rezultata u tekućoj poslovnoj godini koja završava u ožujku. Istaknuli su tek da u razdoblju od listopada do ožujka očekuju veći gubitak nego u prvoj polovini poslovne godine. Potvrdili su da bi u cijeloj ovoj godini trebali prevesti 38 milijuna putnika, ugrubo tek četvrtinu u odnosu na prošlogodišnjih 149 milijuna. Međutim, iz Ryanaira su i upozorili da bi broj mogao biti još i manji „nastave li vlade EU-a loše upravljati zračnim prijevozom i uvedu li dodatna ograničenja putovanja bez koordinacije“.

Zračni promet u cijeloj Europi mogao bi ove zime biti i do 75 posto niži no što je uobičajeno, naveo je O’Leary u prezentaciji poslovnih rezultata. Ryanair planira sljedećeg ljeta letjeti s 50 do 80 posto uobičajenih kapaciteta, ovisno o razvoju pandemije. Bilanca Ryanaira spada među najjače u zrakoplovnom sektoru i na kraju rujna imali su na raspolaganju 4,5 milijardi eura i zrakoplove vrijedne oko sedam milijardi eura. Naveli su da je njihov gotovinski saldo poduprla naknada dobavljača Boeinga u razdoblju od srpnja do rujna u vrijednosti 250 milijuna eura.

Ističu da još nisu zaključili razgovore s Boeingom o naknadi za 18-mjesečno kašnjenje isporuka putničkih zrakoplova 737 MAX koji su prisilno prizemljeni nakon dvije teške nesreće tijekom prošle godine. Nadaju se da će najmanje 30 zrakoplova biti isporučeno na vrijeme da ih koriste na vrhuncu ljetne sezone u sljedećoj godini. Glavni financijski direktor Neil Sorahan izjavio je da su pregovarali i s Airbusom, ali su po njegovim riječima razgovori s Boeingom „bolje 
napredovali“.

Komentirajte prvi

New Report

Close