Prva reakcija: Iz Huaweia pokušali odgovoriti na najvažnija pitanja koja muče korisnike

Autor: Poslovni.hr , 20. svibanj 2019. u 12:31
Foto: Reuters

Iz tvrtke su obećali da će postojeći Huawei i Honor uređaji nastaviti primati sigurnosna ažuriranja.

Nakon udarca maljem, poništavanja licence za Android od strane Googlea zbog zahtjeva američke vlade, Huawei je izdao svoj prvi, ograničeni odgovor, koji ostavlja više otvorenih pitanja nego što odgovara, prenosi The Verge.

U priopćenju poslanom The Vergeu, Huawei naglašava svoj doprinos rastu Androida na globalnoj razini. U posljednje vrijeme prodaja Android telefona porasla je dvoznamenkastim brojevima, dok se svaki drugi vodeći proizvođač pametnih telefona suočavao sa smanjenjem prodaje ili stagnacijom.

Tvrtka u odgovoru uvjerava trenutne vlasnike Huawei i (zamjenskog brenda) Honor smartphone uređaja i tableta – da će nastaviti primati sigurnosna ažuriranja i usluge. To obećanje obuhvaća i telefone koji su već isporučeni ili su na zalihama u trgovinama diljem svijeta. No u odgovoru nisu dali nikakva dodatna obećanja.

“Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima širom svijeta pružili najbolje iskustvo”, naveli su.

Google je već poručio da će vlasnici Huawei telefona zadržati pristup Play Storeu. Međutim, najveća promjena je onemogućavanje daljnjih ažuriranja Android OS-a od Googlea.

Da bi se to vratilo potrebno je rješenje trgovinskog spora između SAD-a i Kine, koji je bio povod za trenutnu crnu listu američke vlade na koju je stavljen Huawei, čime mu je zabranjen pristup američkoj opremi i tehnologiji bez prethodnog odobrenja.

Sa svoje strane, Huawei se priprema za mogućnost gubitka pristupa softveru iz američkih tvrtki kao što su Google i Microsoft, a razvija i alternativu operativnog sustava za Android. To se može iščitati u nagovještaju tvrtke u posljednjem odlomku izjave u kojem poručuje da će “nastaviti graditi siguran i održiv softverski ekosustav.” Održivi je ključna riječ, navodi The Verge.

Komentirajte prvi

New Report

Close