Prihodi Microsofta pali više od 6 posto, dobit blago porasla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2015. u 08:14
Foto: Reuters

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u trećem tromjesečju ove godine 4,62 milijarde dolara, što je 1,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 21,7 milijardi dolara, 6,6 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog tehnološkog diva blago porasla.

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit iznosila je u trećem tromjesečju ove godine 4,62 milijarde dolara, što je 1,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Pad prihoda ponajviše je posljedica pada prodaje Windows sustava proizvođačima kompjutora za ugradnju u nova osobna računala (PC) za 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Međutim, to znači da je pad prodaje usporen, s obzirom da je u prethodnim kvartalima stopa pada bila dvoznamenkasta, a da je, prema podacima analitičke tvrtke Gartner, prodaja PC-a u svijetu u trećem tromjesečju pala za 7,7 posto na godišnjoj razini.

Kako bi potaknuo prodaju Windowsa, Microsoft je nedavno uveo novi Windows 10 operacijski sustav, koji je znatno bolje prihvaćen na tržištu nego prethodni Windows 8 sustav.

S druge strane, prihodi tog softverskog diva od 'cloud' poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platformu Azure, porasli su za 8 posto u odnosu na isti lanjski kvartal, na 5,9 milijardi dolara.

Isključujući utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi u tom segmentu porasli su za 14 posto, pa su dosegnuli 29 posto ukupnih prihoda tvrtke.

Analitičari smatraju da ti rezultati pokazuje da izvršni direktor Microsofta Satya Nadela uspješno usmjerava kompaniju prema softverskom i 'cloud' poslovanju, dok potražnja za Windows operacijskim sustavom slabi zbog pada prodaje PC-a.

Prihodi od poslovanja koje uključuje Windowse pali su u proteklom kvartalu 17 posto, na 9,4 milijarde dolara, pa sada čine 46 posto ukupnih prihoda. Isključujući utjecaj visokog tečaja dolara, prihodi u tom segmentu pali su za 13 posto.

Microsoft oko 54 posto ukupnih prihoda ostvaruje izvan tržišta SAD-a, pa mu, kao i ostalim američkim multinacionalnim kompanijama, štetu nanosi visok tečaj dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 17 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Izvješće, također, pokazuje da je Microsoft u proteklom tromjesečju ukinuo oko 1.000 radnih mjesta više nego što je najavio. Naime, zbog restrukturiranja poslovanja, nakon što je prošle godine preuzeo mobilnu telefoniju finske Nokije, Microsoft je najavio ukidanje 7.800 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupno zaposlenih u tvrtki u svijetu.

Unatoč padu ukupnih prihoda i samo blagom rastu dobiti, cijena dionice Microsofta porasla je u četvrtak na Wall Streetu više od 7 posto jer su poslovni rezultati ipak bolji nego što su analitičari očekivali.

Komentirajte prvi

New Report

Close