Polugodišnja neto dobit Erste banke gotovo 50 posto manje nego lani

Autor: Poslovni.hr , 15. rujan 2020. u 22:00
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Iz Erste napominju da su do kraja lipnja zaprimili oko 9100 zahtjeva građana za moratorijima koji se odnose na oko 13.600 kreditnih partija, a tvrtke su podnijele oko 2900 zahtjeva.

Erste banka objavila je 171,3 milijuna kuna neto dobiti u prvoj polovici 2020., gotovo 50 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. U Ersteu pad dobiti objašnjavaju povećanim troškovima rezervacija “koji odražavaju utjecaj trenutačne situacije povezane s epidemijom koronavirusa na cjelokupno gospodarstvo”. Naglašavaju da su u to uključene buduće projekcije temeljene na makroekonomskim očekivanjima. Neto kamatni prihod Erstea smanjen je jedan posto na 800,2 milijuna kuna krajem lipnja ove godine. Neto prihod od naknada i provizija bilježi istodobno smanjenje za 9,2 posto na 208,8 milijuna kuna, dok je dobit iz trgovanja pala za više od četvrtine na 82,7 milijuna kuna u godini dana. Troškovi rezervacija iznose 317 milijuna kuna. Ukupna aktiva banke krajem lipnja. iznosila je 71,4 milijarde kuna, 11,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Iz Erste napominju da su do kraja lipnja zaprimili oko 9100 zahtjeva građana za moratorijima koji se odnose na oko 13.600 kreditnih partija, a tvrtke su podnijele oko 2900 zahtjeva. Odobreno je oko 85 posto svih zahtjeva, no iznos nije objavljen. „Osim zadržavanja stabilnosti poslovanja, osiguravanja kontinuiteta poslovnih procesa i dostupnosti usluga klijentima u uvjetima epidemije koronovirusa, kao odgovorna institucija zauzeli smo proaktivan pristup s ciljem olakšavanja utjecaja trenutačnih okolnosti za naše klijente.

Istovremeno smo nastavili s redovitim kreditnim aktivnostima, pri čemu su novi plasmani poduzećima zadržali istu dinamiku kao u usporednom razdoblju prošle godine, dok novi krediti građanima, nakon razdoblja smanjene potražnje u travnju i svibnju, također bilježe oporavak te se vraćaju prema prošlogodišnjim razinama”, istaknuo je predsjednik Uprave Christoph Schoefboeck.

Komentirajte prvi

New Report

Close