Pod istragom ugovori europskih institucija s Microsoftom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. travanj 2019. u 12:03
Foto: Annegret Hilse/DPA/PIXSELL

Europski supervizor za zaštitu podataka istražuje jesu li ugovori koje su Europska komisija i ostale institucije Europske unije sklopile s Microsoftom u skladu sa strogim propisima o zaštiti privatnosti podataka.

Pod lupom Europskog supervizora za zaštitu podataka (EDPS) bit će Microsoftovi proizvodi i usluge koje koriste europske institucije.

Supervizor također želi utvrditi jesu li ugovori institucija i američkog proizvođača softvera u skladu s europskom direktivom o općoj zaštiti podataka (GDPR), usvojenom prije godinu dana.

Određene bojazni u pogledu zaštite podataka mogle bi biti nalik onima koje su u studenom prošle godine iznijele nizozemske vlasti vezano za podatke prikupljene putem Microsoft ProPlusa, pojašnjavaju europski supervizori.

Riječ je o softverskom paketu koji uključuje popularne programe za obradu teksta poput Microsoft Worda te za slanje i primanje elektroničke pošte Microsoft Outlook.

Nizozemske su vlasti krajem prošle godine utvrdile da metoda pohrane informacija u bazi podataka u SAD-u predstavlja veliki rizik za privatnost korisnika. Microsoft je nakon toga uveo određene izmjene kako bi udovoljio europskim propisima.

"Institucije EU-a odgovorne su za obradu podataka koje treće strane provode u u njihovo ime", upozorio je zamjenik europskog supervizora Wojciech Wieworowski.

"Njihova je dužnost i da vode računa o tome da su sklopljeni ugovori u skladu s novim propisima i da identificiraju i ublaže eventualne rizike", dodao je Wiewiorowski.

Supervizor može kazniti pojedinačne slučajeve kršenja propisa kaznama u visini do 50 tisuća eura.

Iz Microsofta su poručili da su spremni pomoći klijentima u istrazi EDPS-a.

"Spremni smo pomoći našim klijentima u poštivanju GDPR-a, regulative 2018/1725, i drugih odgovarajućih propisa i uvjereni smo da im naši ugovori to omogućuju", istaknuli su u američkoj kompaniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close