Pevec u elitnom društvu nakon skoka od 130 posto

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2016. u 08:08
Foto: Ivica Galović / Pixsell

Najtrgovanija dionica na CE Enteru na uređenom tržištu.

Sve sjajnija zvijezda na nebu domaćeg tržišta kapitala, dionica Peveca, sprema se za ulazak u elitno društvo Zagrebačke burze. Prema navodima iz tog trgovačkog lanca, ovih dana ubrzano rade na pripremi prospekta uvrštenja “u najvišu kotaciju Zagrebačke burze”, odnosno u Službeno tržište. U toj kotaciji dionica Peveca trebala bi se naći do kraja godine. Sa Zagrebačke burze za Poslovni dnevnik ističu kako u ovome trenutku ne mogu potvrditi komunikaciju s Pevecom po ovom pitanju.

“Međutim, pozdravljamo svaku najavu potencijalnoga uvrštenja. Društvima koja imaju namjeru uvrstiti svoje vrijednosne papire na uređeno tržište uvijek smo na raspolaganju kako bismo im olakšali taj proces i pružili potrebnu ekspertizu”, ističu sa Zagrebačke burze.

Upravo je Zagrebačka burza učinila prvi korak što se dionica Peveca vratila u fokus investitora. Podsjetimo, u prosincu 2014. burza je na vlastiti zahtjev uvrstila te dionice na tadašnju Multilateralnu trgovinsku platformu (MTP). Po uvrštenju osobitog zanimanja za trgovinu dionicama nekadašnjeg trgovačkog diva iz Bjelovara nije bilo. U ožujku ove godine burza je također na vlastiti zahtjev donijela odluku o delistiranju dionica.

No, već dva mjeseca nakon toga dionice Peveca opet se vraćaju u burzovnu trgovinu, ovoga puta na zahtjev Agram brokera. Trgovina se razbuktava, pa je Pevec u prvom polugodištu bio najtrgovanija dionica na CE Enteru, burzovnoj platformi koja je zamijenila nekadašnji MTP. Prema polugodišnjem izvješću, s tom je dionicom ostvaren promet od 19 milijuna kuna.

Povratak likvidnosti donio je i skok cijene. Tijekom ove godine Pevec je na burzi skočio za 130 posto, a u ponedjeljak se zaustavio na 206 kuna. Može se reći da je skok cijene pratio poslovni oporavak tog trgovca. Kako je prošlog tjedna objavljeno, polugodišnja neto dobit od 23 milijuna kuna za 12 je puta veća od lanjskog rezultata, a tu je i 622,5 milijuna kuna prihoda.

Na Zagrebačkoj burzi kažu kako uvrštenje na uređeno tržište predstavlja važan korak u poslovnom ciklusu jednog društva, obvezuje na više zahtjeve transparentnosti, ali i omogućuje društvu da ti napori budu adekvatno i nagrađeni od strane investitora odlukom o ulaganju. A veći investitori već mjerkaju tu dionicu.

“Svakako podržavam uvrštenje Peveca”, izjavio je Darko Brborović, predsjednik Uprave OTP Investa. Od 2013. i odlaska Konzuma s burze investitori praktički nemaju mogućnost ulaganja u dionicu značajnog trgovačkog lanca. “Takva bi dionica dobro došla jer omogućava izlaganje domaćem rastu”, kaže Brborović.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Tužna i delinkventna priča – o BURZOVNOJ MAFIJI na našem uređenom tržištu.

Mi svi znamo – TKO JE PEVEC , kako je stečen PEVEC , zašto su dionice PEVECA u rukama
hrvatskih branitelja..

Isto tako znamo, kako se dionica napuhava, kako se uvrštava na uređeno tržište, kako se
putem BROKERA, postiže LIKVIDNOST…i kako se premetanjem dionica odnosno k/p
postojećom, opravdanom, potrebnom i svrsishodnom akcijom postiže 130 % povećanja…..

Nemate se s čim pohvaliti, ovo je degutantan primjer SAMOVOLJE burzovnih mešetara,
u dogovoru s vlasnikom tj.HDZ STRANKOM…

Izbori su…novac je osiguran…..sve ostalo je priča za laku noć.

Vingd radi. Zahvaljujem 🙂

New Report

Close