Omogućili pristup osobnim podacima milijunima korisnika

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2022. u 10:24
Ilustracija: Pixabay

Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016.

U kolektivnoj tužbi se giganta društvenih medija optužuje da je trećim stranama, uključujući Cambridge Analyticu koja je radila za Trumpovu kampanju, omogućio pristup osobnim podacima 87 milijuna korisnika.

Ovo je najveći iznos ikada koji Facebook mora platiti za nagodbu u privatnoj kolektivnoj tužbi, istaknuli su Derek Loeser i Lesley Weaver, glavni odvjetnici tužitelja – korisnika Facebooka, nakon što je jučer kompanija Meta, koja posjeduje Facebook, pristala na nagodbu i platiti 725 milijuna dolara odštete zbog povrede prava privatnosti, pišu 24 sata.

Podsjetimo, u kolektivnoj tužbi se giganta društvenih medija optužuje da je trećim stranama, uključujući Cambridge Analyticu, omogućio pristup osobnim podacima korisnika. Predložena nagodba, koja je objavljena u sudskom podnesku kasno u četvrtak, a koju su odvjetnici tužitelja nazvali povijesnom, riješila bi dugotrajnu parnicu potaknutu otkrićima iz 2018. da je Facebook dozvolio britanskoj političkoj konzultantskoj tvrtki Cambridge Analytica pristup podacima čak 87 milijuna korisnika. Cambridge Analytica, koja više ne postoji, radila je za predsjedničku kampanju Donalda Trumpa 2016. i dobila pristup osobnim podacima s milijuna Facebook računa u svrhu profiliranja glasača i ciljanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close