Obitelj Zupančič proizvodi svjetla za BMW, Audi i Porsche

Autor: Poslovni.hr , 18. kolovoz 2017. u 11:30
Automobilska svjetla danas su tehnički vrlo zahtjevan proizvod/FOTOLIA

U Plamtexovom pogonu u Komendi pedeset zaposlenika radi u tri smjene, sedam dana u tjednu, jer bi gašenje stroja bilo preskupo.

Složene plastične dijelove za svjetla najprestižnijih njemačkih marki automobila – BMW, Mercedes, Audi i Porsche – proizvede su u slovenskoj obiteljskoj kompaniji Plamtex INT.

U proizvodnoj hali u Poslovnom centru Komenda Plamtex nudi cjelovito rješenje, od razvoja pojedinih plastičnih dijelova za prednja i stražnja svjetla do proizvodnje, piše Delo. Naručitelj razvije osnovnu ideju, u Plamtexu je tehnološki završe do optimalne cijene, naprave alat za masovnu proizvodnju i konačni proizvod isporučuju kupcu. Konkurencija je žestoka, kaže direktor Plamtexa Matjaž Zupančič. Kupci nabavaljaju diljem svijeta, u Austriji, Italiji, Češkoj, Slovačkoj i Portugalu. 

Stalno spuštanje cijena
Općina Komenda je u neposrednoj blizini autoceste i optimalno udaljena, od 500 do 700 kilometara, od kupaca. Veća udaljenost donijela bi prekomjerne troškove prijevoza, koji bi mogli premašiti cijenu proizvoda.  Plamtex neizravno izvozi sve što proizvede, izravni udio izvoza je 30 do 40 posto. Glavna izvozna tržišta su Njemačka i Austrija, neki alate izvoze u Tursku i Švicarsku. Prodaju uglavnom multinacionalnim kompanijama, kojih je pet do deset, nijedan kupac nema više od jedne trećine prometa, a tri velika imaju otprilike jednako, zajedno više od 70 posto.

 

40 posto

Plamtexove proizvodnje izravno se izvozi

Nekad su se prednja svjetla automobila sastojala od tri dijela, a danas ih ima 35, a to je vrlo složen proizvod, kaže Matjaž Zupančič. Svjetla kod prvorazrednih marki znak su raspoznavanja i tehnički zahtjevni proizvodi.  Plamtex radi za premium marke automobila, jednan od klijenata je bio uvjeren da nešto ne može proizvesti nitko osim njih, ali sada se taj dio izrađuje na stroju u Komendi. U Plamtexu INT pedeset zaposlenika radi u tri smjene, sedam dana u tjednu, jer bi gašenje stroja bilo preskupo.  Sve što rade, zapravo je izravno ili neizravno namijenjeno izvozu.  

Zbog oštre konkurencije ponudu ponekad treba izraditi preko noći. Nijedan posao nije sklopljen na neodređeno vrijeme, a kupci iz godine u godinu zahtijevaju i očekuju niže cijene, tako da u Plamtexu svake godine smanjuju troškove i traže unutarnje rezerve. "Bez stalne prilagodbe u današnjem svijetu ne bi preživjeli, sve mora biti učinjeno, osobito u automobilskoj industriji, brže i jeftinije. Dakle, svake godine u potrazi smo za uštedom, na zahtjev kupaca cijene se spuštaju svake godine. S druge strane, nema problema s plaćama radnika. Kod nas su mnoge tvrtke naišle na poteškoće zbog loših radnika.  Dobrog radnika nikad ne bih otpustio, najčešće bi takav sam otišao tamo gdje može dobiti odgovarajuću plaću", objašnjava Zupančič.

 

100

po kvadratu Plamtex plaća zemljište u Komendi

Interna izobrazba
U Plamtexu su razvili internu izobrazbu. Za nove zaposlenike imaju katalog koji objašnjava kako funkcionira cijeli proces rada. Svaki novi radnik ima propisan plan izobrazbe.  Posla je prilično i onaj tko je spreman učiti može naučiti puno, tako da su mladi i poletni radnici dobrodošli da pomognu Plamtexu da bude još bolji. Troškovi rada su takvi jesu, umjesto toga Zupančiča brine cijena zemljišta. Općini Komenda kompanija plaća 100 eura po četvornom metru prostora. "Nekretnine u Sloveniji jako su skupo, čak su i u Austriji jeftinije. U Bleiburgu je cijena sličnog zemljišta 20 eura. Da ne spominjem Tursku, gdje investitori dobivaju državne subvencije, te popuste", kaže Zupančič. 

Nova ulaganja

Dobit ide u razvoj tvrtke
U Plamtexu INT, čiji je vlasnik Mišel Zupančič, koji je direktor s bratom Matjažom, nijednom nije isplaćena dobit. Cijela dobit ide u kompaniju da može rasti, širiti se i ulagati. Oko desetine prihoda namijenjeno je poboljšanjima. Ranije su prijavili jedan patent, razmišljaju o poboljšanjima proizvodnog procesa jer je proizvod u vlasništvu kupca. Koriste neke od vlastitih rješenja. npr. u informacijskim tehnologijama, kao što je mjerenje produktivnost u realnom vremenu. Imaju i vlastita rješenja za tehnologiju stezanja i obradu složenih dijelova za optičke alate za brizganje plastike.

Komentirajte prvi

New Report

Close