Njemački Siemens lansira dvije milijarde vrijedan globalni investicijski plan

Autor: Ana Blašković , 15. lipanj 2023. u 22:01
Foto: Pixabay

Globalni programi poticanja ekonomske aktivnosti, ponajviše u SAD-u i Europi, donijeli su eksploziju potražnje i rekordne zaostatke u naružbama.

Njemački Siemens utrošit će dvije milijarde eura u sklopu novog globalnog investicijskog plana kako bi zadovoljio skok potražnje izazvan paketima poticaja rasta diljem svijeta. Njemačka grupacija za inženjering i tehnologiju objavila je u četvrtak da kreće u izgradnju novih tvornica, istraživačkih i razvojnih centara te mjesta za obuku diljem svijeta s ciljem rješavanja problema koje je izazvala pandemija Covida-19 i rastuće geopolitičke napetosti. U sklopu plana ulaganja, koji će obuhvatiti i najave tijekom ove godine, njemačka kompanija uložit će 200 milijuna eura u novu tvornicu u Singapuru za svoj odjel industrijske automatizacije.

Skok ulaganja u R&D

“Siemens bilježi znatno veći rast od tržišnog. Danas najavljujemo investicijsku strategiju za poticanje budućeg rasta, poticanja inovacija i povećanje otpornosti”, rekao je izvršni direktor Siemensa Roland Busch u izjavi, prenosi Reuters. U nastavku godine Siemens planira povećati ulaganja u istraživanje i razvoj za pola milijarde eura, potvrdila je kompanija.

Dosadašnji rezultati poslovanja podcrtavaju svjetski uzlet potražnje kompanije koja zapošljava 311 tisuća zaposlenih. Prošle godine prodaja je porasla za 16 posto i dosegnula razinu od 72 milijarde eura. “Taj val ulaganja podržan je našim rekordnim zaostatkom narudžbi i odražava naše povjerenje u budućnost”, rekao je Busch.

Iz tvrtke su prethodno rekli da očekuju da će se tržište za njihove proizvode, koje uključuje lepezu od vlakova do industrijskog softvera, povećati za sedam posto u razdoblju između 2022. i 2027. godine. Razmjere tog povećanja kompanija dijelom može zahvaliti globalnim programima poticaja ekonomske aktivnosti, poput izdašnih subvencija predviđenih američkim Zakonom o smanjenju inflacije te europskog zelenog plana. Čelnik Siemensa rekao je u svibnju analitičarima da kompanija želi rastom preteći konkurenciju i povećati tržišni udio.

Poremećena opskrba

Osim dodatnih ulaganja u Europi i SAD-u kojima će vrata otvoriti investicijski program, plan bi mogao biti rješenje za poremećene opskrbne lance i logističke probleme nakon pandemije. U svjetlu rastućih napetosti između Pekinga i Washingtona, zapadne tvrtke oprezno važu svoju ovisnost o Kini koja se dojučer nije propitivala.

Reuters piše da je Busch prvotno favorizirao Kinu kao lokaciju za projekt koji će sada biti finaliziran u Singapuru, no suočio se s otporom nadzornog odbora Siemensa zabrinutog zbog geopolitičkih napetosti u regiji, objavio je njemački poslovni list Wirtschaftswoche. No, raskidanje duboko ukorijenjenih veza nije ni jednostavno ni jeftino ni politički oportuno. Siemens je u četvrtak najavio da ulaže 140 milijuna eura u proširenje svoje tvornice u kineskom gradu Chengdu i izgradnju novog centra za istraživanje i razvoj u Shenzhenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close