Njemački gigant zaustavio zapošljavanje, a ovo je pozadina

Autor: Poslovni.hr , 06. studeni 2023. u 10:09
Foto: Unsplash

Program bi trebao kompaniju izvući iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se kompanija bori još od početka pandemije koronavirusa.

Najveći europski proizvođač automobila, koncern Volkswagen do daljnjeg neće zapošljavati nove radnike. To je dio plana štednje na koji je uprava prisiljena zbog niske zarade, piše B92.

U okviru programa štednja kojim bi Volkswagen iz Wolfsburga trebao uštedjeti milijarde eura, do daljnjeg je zaustavljeno zapošljavanje novih radnika i otvaranje novih radnih mjesta. Zbog programa efikasnosti do daljnjeg neće biti eksternih zapošljavanja, potvrdio je jedan od glasnogovornika Volkswagena pisanje dnevnika Business insider.

Ovom mjerom su pogođeni svi pogoni u Donjoj Saksoniji i Hessenu.

Pozadina ove mjere je program efikasnosti o kojem uprava Volkswagena od početka listopada pregovara sa sindikatom. Program bi “VW” trebao izvući iz trenutnih poteškoća uzrokovanih visokim troškovima i učestalim prekidima proizvodnje s kojima se kompanija bori još od početka pandemije koronavirusa.

Osim toga, električni automobili se ne prodaju u količinama koje je uprava očekivala a kompanija se zbog afere s dizelašima još uvijek povlači po sudovima. Posebno je pala prodaja na važnom kineskom tržištu. U rujnu je proizvodnja u pogonima “VW”-a bila zaustavljena zbog problema s IT mrežom.

U prvih devet mjeseci ove godina operativna marža dobiti pala je na 3,4 posto. To znači da od 100 eura prometa ostane samo 3,4 eura dobiti, piše Deutsche welle, a prenosi Capital.

Program efikasnosti pod nazivom “Performance programm” koji je najavljen ovog ljeta bi do 2026. trebalo koncernu uštedjeti deset milijardi eura i maržu dobiti na 6,5 posto. Volkswagen je prije nekoliko nedjelja demantirao napise medija po kojima koncern planira otpustiti 4.000 radnika u upravi.

Komentirajte prvi

New Report

Close