Rezultati MOL Grupe u prvom tromjesečju: Snažna EBITDA potaknuta izvrsnim internim rezultatima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2023. u 16:51
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

MOL Grupa danas je objavila financijske rezultate za prvo tromjesečje 2023. godine, u kojem je ostvarila čistu CCS EBITDA u iznosu od 714 milijuna dolara, unatoč nepovoljnom regulatornom okruženju i smanjenju cijena nafte i plina. Snažne brojke posljedica su solidnih unutarnjih rezultata u svim odjelima: djelatnost Usluga kupcima oporavila se nakon niskih rezultata lani, povećan je obujam proizvodnje djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, a rafinerijsko je poslovanje i dalje profitabilno u djelatnosti Rafinerija i marketinga. MOL je u prvom tromjesečju 2023. generirao pojednostavljeni slobodni novčani tok u iznosu većem od 500 milijuna dolara, što je gotovo jednako kao i u prethodnom tromjesečju te u istom tromjesečju prošle godine, a sve su djelatnosti podjednako pridonijele rezultatu.

Rezultate je komentirao predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi: „MOL Grupa ostvarila je stabilne rezultate u prvom tromjesečju 2023. godine, s obzirom na to da je normalizacija makroekonomskih uvjeta dobrim dijelom ublažena dobrim internim rezultatima po djelatnostima. Naša je tvrtka napravila velike korake u podršci energetskom suverenitetu regije – djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina uspjela je povećati količine domaće proizvodnje, vlastitu sirovu naftu iz Azerbajdžana počeli smo isporučivati u Europu te smo nastavili s ulaganjima koja su našim rafinerijama na kontinentu omogućila pristup sirovoj nafti iz različitih izvora. Osim toga, djelatnost Usluga kupcima iz prošlogodišnje je krize izašao još snažniji te počeo poslovati i u Poljskoj.

Godinu dana nakon početka rata u Ukrajini jasno je da su gospodarske posljedice dugoročne te da će promijeniti uvjete na europskoj energetskoj sceni. Unatoč negativnom utjecaju nepovoljnih regulatornih uvjeta, naš integrirani i otporni poslovni model pokazao se uspješnim u ovom vrlo izazovnom okruženju, što nam omogućuje ne samo da nastavimo s diversifikacijom poslovanja, već i da nastavimo s našim transformacijskim projektima.“

Čista CCS EBITDA djelatnosti Rafinerija i marketinga porasla je za 18 % u odnosu na isto tromjesečje lani te je dosegnula 299 milijuna dolara. Marža u petrokemijskom sektoru i dalje je pod pritiskom, no rezultati Rafinerija i marketinga uspjeli su nadoknaditi negativne čimbenike, unatoč porezu na ekstradobit u Mađarskoj. Potražnja za motornim gorivima u prvom je tromjesečju u Mađarskoj smanjena za 14 % u odnosu na isto razdoblje lani, jer je u prvom tromjesečju 2022. ograničenje cijena goriva povećalo potrošnju, dok je potražnja lagano porasla u Slovačkoj (+3 %) i Hrvatskoj (+1 %). U ožujku je postignut ključni cilj u nastojanjima usmjerenim na diversifikaciju sirove nafte. Naime, MOL Grupa dopremila je sirovu naftu Azeri light s polja ACG u Azerbajdžanu, čiji je suvlasnik, u Slovnaftovu rafineriju u Bratislavi, čime je ostvarena dodatna fleksibilnost u nabavi sirove nafte.

EBITDA djelatnosti Usluga kupcima u prvom je tromjesečju 2022. rasla za 97 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, čemu je doprinijelo poboljšanje regulatornog okvira, a marža na ne-goriva dodatno je porasla. Obujam prodaje porastao je za 16 % u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, na što je pozitivno utjecao neorganski rast ostvaren preuzimanjem Lotosa u Poljskoj u iznosu od oko 200 milijuna litara. Nakon proširenja portfelja Usluga kupcima u Poljskoj krajem 2022., u toj je zemlji pokrenut MOL-ov brend i u tijeku je rebrandiranje benzinskih postaja. Broj Fresh Corner lokacija u cijeloj mreži porastao je sa 1081 u prvom tromjesečju 2022. na 1172 u prvom tromjesečju 2023

EBITDA djelatnosti Istraživanja i proizvodnje nafte i plina u prvom je tromjesečju 2023. pala na 283 milijuna američkih dolara pod utjecajem smanjenja cijena nafte i plina. Dodatna naknada kojima je opterećena proizvodnja u Mađarskoj i regulacija cijene plina u Hrvatskoj umanjile su rezultate. Međutim, u toj je djelatnosti ostvaren pojednostavnjeni slobodni novčani tok u iznosu od 205 milijuna američkih dolara. Obujmi proizvodnje povećani su u Mađarskoj i iračkom Kurdistanu zahvaljujući našim neumornim nastojanjima usmjerenim na razvoj polja. Naknada iz polja ACG također je bilo veća uslijed višeg udjela ostvarenog zbog niske cijene nafte, donoseći veću ukupnu proizvodnju od 95 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno što je više od predviđenih smjernica. U Mađarskoj je nastavljena provedba programa bušenja plitkih ležišta plina. U prvom tromjesečju 2023. uspješno su ispitane tri bušotine, čime je ukupan broj bušotina plitkog plina povećan na 19 od početka programa 2019. godine. Unatoč troškovnom pritisku u cijelom lancu vrijednosti, jedinični operativni troškovi na razini Grupe u prvom tromjesečju 2023. zadržali su se na razini nižoj od šest američkih dolara po barelu.

EBITDA djelatnosti plinskog poslovanja u prvom je tromjesečju 2023. dosegnula 79 milijuna američkih dolara, što predstavlja rast od 64 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine uslijed povećane prekogranične potražnje za kapacitetima u skladu s većim obujmima izvoza. Smanjenje cijene plina i promjene u transportnim tokovima pozitivno su utjecali na trošak potrošnje plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close