Neto dobit Intese 833 mil. eura

Autor: Ana Blašković , 08. studeni 2018. u 14:31
Foto:

Kapital najveće retail banke nije osjetio svađu Rima i Bruxellesa.

Najveća talijanska retail banka Intesa SanPaolo, vlasnica domaće Privredne banke Zagreb, nadmašila je očekivanja o profitu objavivši 833 milijuna eura neto dobiti u trećem kvartalu. Time su, barem nakratko, ublaženi strahovi investitora o mogućim posljedicama udara na kapital kolebanja državnih obveznica kojima su talijanske banke značajno izložene. Sukobu populističke Vlade premijera Giuseppea Contea i Bruxellesa oko probijanja budžetskih limita u proračunu za 2019. ne nazire se kraj, a među ulagačima je uzrokovao rasprodaju talijanske imovine, podigao cijenu talijanskog državnog duga i pad njihove vrijednosti.

Kvartalni rezultat Intese za 28 posto je bolji nego u istom razdoblju lani kada je na rezultat utjecala kupnja Veneto banke i Banco Popolare di Vicenca, dvaju posrnulih kreditora koje je pratila državna injekcija od 3,5 milijardi eura. Krajem rujna 2018. stopa adekvatnosti kapitala iznosila je 13,7 posto, 0,7 postotnih bodova više nego prije devet mjeseci.

Operativni prihodi banke iznosili su 4,27 milijardi eura, gotovo na razini od prošle godine. Neto prihodi od kamata veći su 0,9 posto, iznose 1,844 milijarde eura, dok su neto prihodi od naknada i provizija potonuli tri posto, na 1,924 milijarde eura. Neto prilagodbe kredita pale su za petinu, na 519 milijuna eura. Izvršni direktor Intese Carlo Messina smatra da nema straha za Italiju zbog pada vrijednosti dionica banaka rekavši da “scenarij ne odgovara armagedonu… ako želite armagedon, idite u kino”. Od sredine svibnja indeks dionica talijanskih banaka potonuo je za trećinu. Danas bi kvartalne rezultate trebao objaviti Unicredit.

Komentirajte prvi

New Report

Close