Nakon Bruxellesa i London koči Ryanair

Autor: Tomislav Oharek , 20. lipanj 2012. u 22:00
EPA

Ryanair za Aer Lingus nudi 694 milijuna eura, što je premija od čak 38,3 posto. Uprava Aer Lingusa poručila dioničarima da ne prodaju

Irski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair treći put ide u pokušaj preuzimanja manjega irskoga konkurenta Aer Lingusa. Naime, Uprava Rynaira, na čelu s Michaelom O’Learyjem, objavila je kako će za Aer Lingus ponuditi 694 milijuna eura. To je pak premija od čak 38,3 posto u odnosu na posljednju vrijednost dionice te kompanije prije ove najave te 46,7-postotna premija u odnosu na prosječnu cijenu dionice u proteklih šest mjeseci.

Posljedično je vrijednost dionice Aer Lingusa na Londonskoj burzi jučer porasla za više od 20 posto, no Uprava je poručila dioničarima da se ne obaziru na nanoviju ponudu Ryanaira. Inače Ryanair već drži 29,82 posto u Aer Lingusu, čiji je veći dio kupio krajem 2006. i početkom 2007. godine. U Ryanairu smatraju da su se okolnosti bitno promijenile u odnosu na kraj 2006. kada su podastrli prvu, neuspjelu ponudu za Aer Lingus, te da uvjerljivi razlozi navode na zaključak da će dioničari Aer Lingusa prihvatiti njihovu ponudu, a vlasti u Europskoj uniji odobriti transakciju. Naime, pokušaj preuzimanja 2007. godine blokirala je Europska komisija jer su te dvije kompanije držale 80 posto zračnog prometa u Dublin i iz Dublina, a zanimljivo je što je to bila prva blokada preuzimanja u zrakoplovnom sektoru u više od 20 godina.

“Ponuda predstavlja veliku priliku za povezivanje Aer Lingusa s Ryanairom kako bi se formirala jaka irska zrakoplovna grupa koja će moći uspješno konkurirati ostalim velikim europskim zrakoplovnim grupama na čelu s Air Franceom, British Airwaysom i Lufthansom”, poručuje izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary, a prenosi Bloomberg. Ako Bruxelles ovaj put i odobri preuzimanje, čini se da ga planira zakomplicirati London strahujući da bi se u podređenom položaju mogao naći British Airways kojemu u posljednje vrijeme baš i ne cvatu ruže. Naime, britanska inačica AZTN-a je u petak najavila kako će preispitati gotovo 30-postotni udio Ryanaira u Aer Lingusu, a ne isključuje se ni mogućnost prisile Ryanaira da proda ili smanji taj udio.

S druge strane O’Leary bi najboljeg saveznika u ovoj transakciji mogao naći u vladi u Dublinu, koja drži 25 posto udjela u Aer Lingusu i razmišlja o prodaji u sklopu programa privatizacije koji obuhvaća niz državnih poduzeća. Naime, Irska pokušava obnoviti gospodarstvo nakon što je u studenome 2010. zatražila 85 milijardi eura pomoći od Europske unije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) jer se našla na rubu sloma zbog golemih dugova.

Irska do Amerike

Predsjednik Uprave Ryanaira Michael O’Leary istaknuo je kako bi u slučaju preuzimanja Aer Lingusa njegova kompanija za pet godina povećala broj prevezenih putnika sa 9,5 na 14 milijuna godišnje. Ryanair bi se tada također usredotočio na jačanje transatlantske flote.

Komentirajte prvi

New Report

Close