Najmnogoljudnija država na svijetu ponovo se pokreće: Apple i Ikea ponovo otvorili trgovine

Autor: Bernard Ivezić , 13. ožujak 2020. u 09:56
Foto: DPA/PIXSELL

Očekuje se da će kineska vlada uskoro obustaviti zabranu putovanja u i iz epicentra epidemije.

Dok je u Italiji zbog koronavirusa pozatvarao sve svoje trgovine, Apple ih je u Kini sve ponovo otvorio. U zadnjih nekoliko dana proizvođač iPhonea postupno je otvarao svoje trgovine u najmnogoljudnijoj državi svijeta i s današnjim danom ih opet rade sve, njih 42. Kina je za Apple treće najveće tržište na svijetu, a zbog koronavirusa je kompanija u veljači prodala upola manje iPhona od plana, njih nešto manje od pola milijuna komada.

I druge velike kompanije kreću se u istom smjeru. Kina se, naime, gospodarski oporavlja nakon što je u mjesec dana uspjela suzbiti žarište epidemije koronavirusa. U Šangaju, Pekingu i drugim velikim kineskim gradovima ponovo je otvoreno više od 80 posto trgovačkih centara i velikih supermarketa. Na posao su se vratili i zaposlenici Disney parka u Šangaju, iako sam park još nije otvoren, ali zato svoje trgovine ponovo otvara Ikea.

Švedski lanac otvorio je 16 trgovina uz skraćeno radno vrijeme.
Kineska vlada počela je zatvarati privremene bolnice i polako otvarati škole. Početkom tjedna Kina je objavila da je imala 40 novih slučajeva zaraženih, a to je najmanji porast od siječnja. Takoreći svi novi slučajevi, kao i zabilježene smrti od koronavirusa u Kini, su u Wuhanu, epicentru epidemije koja je u međuvremenu na globalnoj razini postala pandemija.

Očekuje se da će kineska vlada uskoro obustaviti zabranu putovanja u i iz epicentra epidemije, pokrajine Hubei, u kojoj živi 56 milijuna stanovnika.
Poslovni analitičari počeli su analizirati posljedice šestotjedne potpune blokade Kine, drugog najvećeg gospodarstva na svijetu i globalno najveće tvornice. Službene brojke koje izlaze iz zemlje je da se tvornice vraćaju na 50 do 60 posto kapaciteta, ali analitičari izvana sumnjaju da su ti postoci značajno niži. Kineska vlada je stoga preko regulatora pritisnula banke da malim i srednjim poduzetnicima značajno olakšaju pristup i cijenu svježem kapitalu. Samo u Šangaju građanima i tvrtkama državne su banke odobrile 15 milijardi dolara zajmova.

Komentirajte prvi

New Report

Close