Udarac iz MOL-a: Ne poštujete zakone, ne damo vam Hernadija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2013. u 12:57
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija crvena Interpolova međunarodna tjeralica i Europski uhidbeni nalog raspisani su u utorak pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Raspisivanjem Interpolove tjeralice i europskog uhidbenog naloga (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a hrvatske vlasti krše zakon Europske unije, objavila je ta mađarska naftna kompanija u srijedu i najavila da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

Protiv predsjednika uprave Mola Zsolta Hernadija crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) raspisani su u utorak pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

Time se Hernadiju samo onemogućuju putovanja u inozemstvo jer mu u domovini uhićenje ne prijeti, kazao je Reutersu profesor međunarodnog prava Laszlo Valki.

"Način na koji hrvatske vlasti sada postupaju proturiječi nadnacionalnom europskom zakonu koji propisuje zajednički režim za cijelu EU, a Hrvatska je odabrala poštovati ga ulaskom u EU ranije ove godine", piše MOL u priopćenju koje prenosi agencija MTI.

Grupa koja djeluje u 40 zemalja i zapošljava gotovo 31.000 ljudi u svijetu ponavlja da unutarnjom istragom nije pronašla nikakvih dokaza kršenja zakona i nezakonitog postupanja MOL-a niti njezinih predstavnika.

Kao mađarska tvrtka, MOL postupa po mađarskom zakonu, piše kompanija u priopćenju i navodi da je prema tomu obvezuju prethodne odluke mađarskih pravosudnih vlasti koje su odbacile slučaj jer nisu pronašle nikakvih nezakonitih postupanja.

"Istražujemo jesu li postupci vezani uz zahtjeve iznesene protiv MOL-a sukladni pravnoj praksi drugdje u Europi i međunarodno", piše nadalje grupa te ističe: "Po našem mišljenju, oni nisu u skladu sa zakonom".

Kompanija najavljuje da će se braniti "svim zakonitim sredstvima protiv skandalozne akcije pokrenute protiv gospodina Hernadija i kompanije, a koja je, čini se, motivirana željom da se zastraše i kompanija i njezin predsjednik uprave".

MOL u priopćenju navodi da Hernadi neće moći putovati u inozemstvo sve dok se ovaj pravni slučaj ne riješi u korist tvrtke. To će biti "nepovoljno za njega kao pojedinca", a može i "usporiti neke protokolarne obveze", no "neće ni na koji način spriječiti (Hernadijevu) sposobnost da vodi grupu kao njezin predsjednik uprave i direktor".

Profesor Valki očekuje da nalog za uhićenje stigne na sud u Budimpeštu i smatra da "sud ima pravo odbaciti njegovu provedbu".

"Prema zakondoavnom okviru Europske unije i mađarskom pravu, ako su mađarske vlasti provele istragu tog slučaja i zatvorile ga, sud se na to može pozvati i odbaciti europski uhidbeni nalog", objašnjava Valki. Dodaje da "kao i druge zemlje Mađarska općenito ne izručuje svoje državljane i nije obvezna to činiti".

Mađarska je dosad odbacila dva zahtjeva Hrvatske za ispitivanjem Hernadija.

Glasnogovornik Mađarskog državnog odvjetnika rekao je da još nisu primili novi zahtjev za Hernadija, piše Reuters.

Pravosuđe u Hrvatskoj sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije INA-e prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

MOL ima 49,1 posto udjela INA-e, a hrvatska vlada 44,84 posto.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mene je ovaj potez madžarske Vlade – razočarao. Znači, čuvaju čovjeka,
koji bi trebao odgovoriti na bitna pitanja u našoj državi o kupnji Ine.
Ako nije kriv, zašto nije jednostavno došao i obranio svoju čast?

New Report

Close