Milijarde skrivene u nizozemskom Nikeu

Autor: Tomislav Pili , 31. siječanj 2019. u 15:06
Foto: Reuters

Kompanija selila novac u porezne oaze.

Američki proizvođač sportske opreme Nike godinama je koristio nizozemsku podružnicu za akumuliranje inozemnih prihoda zbog čega bi mogao platiti nekoliko milijardi dolara kazne ako istraga Europske komisije dokaže da je imao neopravdan porezni tretman. Međunarodna udruga istraživačkih novinara (ICIJ) objavila je kako je izgledao mehanizam pomoću kojeg je Nike izbjegavao oporezivanje većeg dijela svojih prihoda.

Sve prihode od prodaje u Europi američka je kompanija odmah usmjeravala u nizozemsku podružnicu pod nazivom Nike European Operations Netherlands BV. U drugom koraku, koristeći isplate zbog rojaliteta, veći dio tih prihoda Nike je selio u druge podružnice gdje ti prihodi uopće nisu bili oporezivani. Istraga Europske komisije otvorena početkom siječnja fokusirat će se na pet poreznih rješenja nizozemskih vlasti koje se tiču kontroverznih isplata za rojalitete. Dva ta rješenja i dalje su na snazi.

Europskoj komisiji sumnjivo je što je nizozemska podružnica, s više od 1000 zaposlenih, plaćala rojalitete podružnicama bez ijednog zaposlenog i koje nisu pokazivale nikakvu aktivnost. Još u studenom 2017. godine ICIJ je prvi puta otkrio da je temeljem poreznog rješenja iz 2006. Nikeu dopušteno plaćanje rojaliteta iz Nizozemske u podružnicu u poreznoj oazi Bermuda. Dokumenti na koje se poziva iCIJ pokazuju da je Nike prestao uplaćivati novac na Bermude 2014. godine, no tada je smislio drugi način. Novac je počeo uplaćivati posebno osnovanoj tvrtki u Nizozemskoj pod nazivom Nike Innovate BV čiji prihodi navodno uopće nisu bili oporezivani.

Nakon više od desetljeća takve selidbe dobiti, Nike je do svibnja 2017. akumulirao u inozemstvu 12,2 milijarde dolara. Unatoč tome, Nike je smatra da je istraga Europske komisije neutemeljena jer kompanija striktno prati usklađenost s poreznom regulativom.

Komentirajte prvi

New Report

Close