Microsoft testirao novi proizvod

Autor: Bernard Ivezić , 19. veljača 2020. u 09:08
Foto: Getty Images

Najveća softverska kompanija nakon Windowsa i Officea mogla bi postati poznata po glasačkim mašinama.

Microsoft je kompanija koju poznajete po Windows operativnom sistemu i Office alatima za pisanje, tablične kalkulacije, prezentacije, mail i druge uredske poslove. Međutim, najveća softverska kompanija na svijetu u sklopu digitalne transformacije sa svojom ponudom nije otišla samo u cloud već bi je u budućnosti mogli vidjeti i na biralištima.

Na izborima u gradu Fultonu u Wisconsinu u SAD-u, koji broji 3,158 stanovnika, softverska je kompanija dobila prvu priliku da uživo u političkom procesu testira svoj softver za glasanje ElectionGuard. Ekran osjetljiv na dodir i printer. Tako je upakiran softver, odnosno osim po veličini, ne razlikuje se mnogo od fiskalne blagajne. Čak mu ni smisao nije da onemogući manipulaciju s glasovima. Međutim, Microsoft ElectionGuard omogućuje da se bilo kakav pokušaj manipulacija glasovima može pratiti i samim time istražiti.

Microsoftov softver, odnosno glasačka mašina, samo bilježi glasove. Ne broji ih. Glasaču pak nakon glasanja ispisuje na papir ime i prezime ili stranku za koju je glasao kao i QR kod preko kojeg se može na webu provjeriti da li je glas uistinu prebrojan. Online se ne može vidjeti ništa više. Ne može se doznati identitet glasača ili izbor koji je napravio. ElectionGuard koristi takozvanu homomorfnu enkripciju, koju je prvi put 1987 predstavio Microsoftov istraživač Josh Benaloh da bi omogućio izračune na šifriranim podacima. Drugim riječima, omogućuje da se točno zna za koga se glasalo i da se to može prebrojati, a da se u isto vrijeme ne zna tko je za koga glasao.

Microsoft tvrdi da ne želi od ElectionGuarda raditi komercijalan proizvod. Dostupan je kao open source. Unatoč tome, želi da se ova tehnologija počne široko koristiti ne samo u SAD-u već i drugdje po svijetu. Navodno se kompanija žuri da potencijalni prvi test ima već za predsjedničke izbore u SAD-u koji se održavaju krajem ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close